Amerikanca umalo ubio hronični proljev, uzrok doktor otkrio posve slučajno

0
Radiosarajevo.ba
Amerikanca umalo ubio hronični proljev, uzrok doktor otkrio posve slučajno
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Moj muž je bolestan već mjesec dana, jedva može hodati, a vi ćete ga poslati kući?, vikala je na doktore hitne pomoći Memorijalne bolnice Arlington u Teksasu supruga muškarca (77) koji je do prije sedam dana bio posve zdrav, a sad je jedva funkcionirao.

Mjesec dana prije toga počeo je imati proljev. Ništa nije pomoglo. Odrekao se mliječnih proizvoda. Jeo više vlakna.

Međutim i dalje bi se ustajao dva-tri puta po noći i jurio u WC.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Doktor opće prakse Samrath Sokhey dao mu je snažne lijekove koji su trebali zaustaviti proljev i poslao ga na pretrage, piše New York Times, prenosi Večernji list.

Iako je pacijent uvijek bio vitak i dobre građe jer se bavio godinama sportom, sad je izgledao boležljivo i u kratkom roku izgubio je nekoliko kilograma. I prije nego što su pretrage bile gotove, Sokhley ga je poslao na hitnu pomoć.

Neobičan medicinski slučaj odvio se sredinom septembra 2021. godine kad su bolnice u Teksasu bile preplavljene s COVID-19 slučajevima. Usprkos tome, pacijent je odmah dobio infuziju s obzirom na svoje loše zdravstveno stanje jer je sad bio toliko slab da više nije bio u stanju ni hodati, kamoli išta više.

U tih nekoliko dana u bolnici napravljen je veći broj pretraga na 77-godišnjaku, od pretraga koje su trebale utvrditi je li riječ o parazitu, celijakiji ili pak o raku.

Međutim, svi nalazi su bili negativni. Jedina abnormalnost u nalazima koju je primijetio gastroenterolog je bila niska razina probavnog proteina elastaze u stolici muškarca.

Inače, elastaza nastaje u gušterači i pomaže u razgradnji hrane na probavljive komponentne.

Doktor čiji je pacijent bio 77-godišnjak naručio ga je kod drugog gastroenterologa doktora Tareka Sawasa, no pokazalo se da prvi slobodan termin ima tek za pet mjeseci.

Supruga vjerujući kako njezin muž to ne može izdržati nazvala je Sokheyja, koji je dijelio isto uvjerenje kao i ona, kontaktirao ordinaciju dr. Sawasa. Zahvaljujući tome, dogovoreno je da pacijent dođe iduće sedmicena pregled.

Doktor Sawas je sumnjao da muškarac ima neku vrstu raka. Usprkos tom uvjerenju, nije želio odbaciti niti jednu mogućnost. Pokazalo se kako je 77-godišnjak uzimao samo nekoliko lijekova i upravo je to bilo ključno da poznati gastroenterolog posumnja da je to mogući uzrok kroničnog proljeva. Kad je pacijent spomenuo da koristi Olmesartan za visoki krvni pritisak, sve se posložilo.

Doktor Tarek Sawas se sjetio studije stare čak 10 godina koju su objavili doktori u klinici Mayo vezano uz 22 pacijenta koji su im došli na pregled zbog hroničnog proljeva. Pokazalo se da su ljudi u brojnim slučajevima uzimali lijek godinama bez ikakvih problema, što je bio jedan od razloga zašto ranije niko nije shvatio o čemu je riječ, piše New York Times.

U godinama nakon što je objavljena studija doktori klinike Mayo pronađena je veza između ove klase lijekova, poznatih kao blokatori angiotenzinskih receptora te vrste proljeva. Sawas je preporučio pacijentu da prestane uzimati lijek s obzirom na situaciju, što je ovaj i učinio. Kako je njegov krvni pritisak bio pod kontrolom, odlučeno je u slučaju da ponovo počne imati problema s time da će mu njegov liječnik prepisati drugu vrstu lijeka. Po prestanku uzimanja lijeka, prestao je i hronični proljev, a pacijent se vrlo brzo oporavio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije