Alge na drvenoj ogradi su blago rečeno frustrirajuće: Srećom, postoji način da ih se riješite

0
Radiosarajevo.ba
Alge na drvenoj ogradi su blago rečeno frustrirajuće: Srećom, postoji način da ih se riješite

U vrijeme visokih temperatura, mnogi uživaju u odmaranju na terasi, ali uživanje može ometati pogled na drvenu ogradu ili na pod terase koji su puni mrlja zelenih algi. Osim estetskog problema, alge mogu doprinijeti i propadanju drva, što može biti finansijski problem.

"Iako alge možda nisu estetski prihvatljive, njihova prisutnost na terasi može predstavljati značajnu opasnost od njegova propadanja", rekao je Brian Bayse, stručnjak iz Decks and Docks koji je dodao da je ključno razumjeti važnost brzog uklanjanja algi kako bi se spriječila potencijalna šteta i osigurala sigurnost vanjskog prostora.

Kako se riješiti zelenih algi na drvu?

Ne morate potrošiti puno novca ili koristiti jaka hemijska sredstva za čišćenje kako bi se riješili mrlja od algi na drvu jer postoji jednostavno i vrlo učinkovito rješenje za čišćenje algi koje vjerovatno već imate kod kuće.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Jedan od najboljih načina da se riješite algi je bijeli ocat. Razlog zašto je najbolji je taj što je kiseo i ima antifungalna svojstva, što je sigurno za površine, a pritom razbija bakterije.

"Bijeli ocat je prirodno sredstvo za čišćenje koje se može koristiti i iznutra i izvana. Jednostavno pomiješajte galon vode s šoljom bijelog octa i izribajte palubu s otopinom kako biste uklonili alge i plijesan", savjetuje stručnjak.

Metoda čišćenja algi octom

Sve što trebate učiniti je pomiješati ocat i vruću vodu i nanijeti na mjesto zahvaćeno algama. Možete koristiti bočicu s raspršivačem kako biste olakšali čišćenje ograde. Mješavinu s octom koju ste napravili i prethodno stavili na drvo, potrebno je ostaviti da se upije u drvo 15 do 30 minuta kako bi kiselina otopila alge. Nakon toga možete četkom istrljati područje kako bi se lakše uklonile nakon tretiranja octom.

Za kraj, temeljito isperite drvenu površinu čistom vodom kako biste se riješili svih ostataka algi i trebali biste imati blistavo čistu ogradu ili terasu bez zelenih tragova algi koje su narušavale izgled vašeg cjelokupnog dvorišta. Također, možete spriječiti širenje algi održavajući drvene površine oko svog vrta čistima i koristeći vodootpornu boju kako biste spriječili stvaranje vlage i bakterija.

"Nažalost, ne postoji magična stvar kojom biste spriječili rast algi, ali postoje neke mjere koje se mogu poduzeti da se to uspori i tretira", zaključio je Brian, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije