Reakcije/ Alemka Markotić: Nemojte se igrati doktora s djecom. Ako to želite, kupite lutku

17. 09. 2021. u 23:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba Hrvatske govorila je o porastu broja zaraženih, a osvrnula se i na cijepljenje djece.

“Kontinuirano se šalju apeli iz svih zemalja da se ljudi čim prije cijepe i da brojke pokušamo držati u kontroli”, rekla je Markotić, koja je upozorila da dolazi sezona dišnih bolesti.

Širok je prostor za širenje virusa, s obzirom na veliki broj necijepljenih, a delta soj preuzeo je primat – gotovo 100 posto u Europi.

“Dosta zemalja je intenziviralo cijepljenje djece, s dobrim rezultatima i dobrim odgovorom, pa i same djece. Kolega iz Portugala je rekao da djeca kažu roditeljima da se žele cijepiti i živjeti normalnije, a roditelji su skeptičniji”, rekla je Markotić.

Doktorica iz ratnog Sarajeva koja trenutno radi u Hrvatskoj, naglasila je veoma bitnu stvar.

Djeca su populacija koju moramo štititi. Bitno je da djeca većinom jako dobro prihvaćaju mjere. Djeca su nekad pametnija i odgovornija od odraslih. Pustimo da odluke donosi struka, a ne javnost. Oni koji se žele igrati liječnika, neka kupe plastičnu lutku i plastičnu špricu i neka se igraju, a pandemiju neka prepuste struci”, kaže Alenka Markotić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)