Ako vidite ovu bubu u vašem domu, riješite je se što prije: Uzrokuje ogromne probleme

0
Radiosarajevo.ba
Ako vidite ovu bubu u vašem domu, riješite je se što prije: Uzrokuje ogromne probleme
Foto: Pexels / Dnevni boravak

U posljednje vrijeme sve više domova suočava se s neobičnim invazijama sićušnih kukaca poznatih kao srebrne ribice.

Ove male štetočine, veličine do 15 milimetara aktivno se razmnožavaju u vlažnim i tamnim prostorijama, poput podruma i kupaonica, hraneći se uglavnom škrobom, papirima, knjigama i drugim materijalima bogatim ugljikohidratima.

Iako srebrne ribice nisu poznate po prenošenju zaraznih bolesti na ljude, njihova nekontrolirana prisutnost može izazvati nelagodu i minimalnu štetu u domaćinstvu. Ženke ovih kukaca mogu položiti do 100 jajašaca u svom životu, što doprinosi brzom širenju populacije.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Stručnjaci savjetuju domaćinstvima kako se nositi s ovim insektima. Redovito provjetravanje vlažnih prostorija, popravak curenja i održavanje suhoće ključni su koraci u prevenciji njihovog nastanka. Također, preporučuje se čuvanje hrane u hermetički zatvorenim posudama kako bi se spriječilo privlačenje srebrnih ribica.

Ukoliko primijetite tragove ovih neželjenih gostiju, stručnjaci preporučuju stavljanje knjiga u zamrzivač kako bi se uništila jajašca, te redovito provjeravanje slavina i odvoda radi održavanja suhoće prostora.

Evo kako pravilno očistiti laminatne podove

Evo kako pravilno očistiti laminatne podove

Ako se suočite s izleglim jajašcima, temeljito usisajte područje i odmah izbacite vakuum vrećicu izvan doma.

Iako srebrne ribice nisu izravna prijetnja zdravlju, njihova prisutnost može izazvati nelagodu i oštetiti materijale u domu. Stoga je važno poduzeti mjere kako bi se spriječilo širenje ove neželjene populacije i očuvala higijena u domu, piše Dom i dizajn.

Srebrna ribica
Foto: Printscreen: Srebrna ribica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije