Ako vaša odjeća ima neugodan miris, ovako ćete ga ukloniti

0
Radiosarajevo.ba
Ako vaša odjeća ima neugodan miris, ovako ćete ga  ukloniti
Foto: Printscreen / Youtube / Bakterije uzrokuju neugodan miris odjeće

Često se događa da čista odjeća zaudara na pljesniv miris, ali srećom, postoji jednostavan način da ga neutralizirate.

Uzrok ovog mirisa su bakterije koje se razvijaju u toplim i vlažnim uvjetima. Odjeća može poprimiti karakterističan pljesniv miris ako je mokra duže vrijeme u veš mašini, ako je još mokra pospremljena u ormar ili ako se suši u prostoriji sa slabom ventilacijom.

Srećom, ovaj neugodan miris može se ukloniti bez potrebe za pranjem.

U BiH nestala 15-godišnja djevojčica, policija i rodbina tragaju za njom

U BiH nestala 15-godišnja djevojčica, policija i rodbina tragaju za njom

Jedan od uobičajenih načina je korištenje alkohola. Odjeća se jednostavno poprska alkoholom koji neutralizira ustajali miris. Drugi način je korištenje papira za pečenje. Papir je potrebno namočiti u vodu u koju ste dodali nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. Kad se papir potpuno osuši, stavite ga u ormar s odjećom.

Papir za pečenje ima sposobnost upijanja vlage, što će spriječiti da odjeća dobije ustajali miris, a istovremeno će garderobu obogatiti mirisom ulja koje ste koristili. Još jedan savjet je da koristite sodu bikarbonu.

Možete napraviti mješavinu sode bikarbone i vode i pošpricati smjesu po odjeći prije nego što je ostavite da se prozrači. Soda bikarbona će upiti neželjene mirise i osvježiti vašu odjeću, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije