Ako ovo vidite na kajsijama, ne jedite ih: Nutricionistica otkriva šta treba izbjegavati

Na pijacama i u trgovinama počela je sezona breskvi i kajsija. I dok cijene ovog voća trenutno dostižu visoke iznose, stručnjaci savjetuju, vrijedi uložiti u kvalitetne i zdrave plodove, jer njihov doprinos zdravlju je neprocjenjiv.
Nutricionistica i stručnjakinja za psihologiju mršavljenja Elen Kalen otkriva kako da prepoznate najbolje primjerke, ali i koje voće treba zaobići.
"Prilikom kupovine kajsija, obratite pažnju na boju, treba da bude ujednačena, narandžasta, žuta ili žuto-narandžasta. Zdrava kajsija ne bi trebala imati tačkice. Ako je presvijetla, to je dobar znak jer sadrži više korisnih nutrijenata. Voće koje je omekšalo i 'ulubljeno', odmah bacite, jer vaše tijelo od njega nema nikakve koristi", savjetuje Kalen.

Dragan Bursać: Sprdnja od države - Ćulum se vraća na čelo SIPE, što i ne bi? Ko mu brani?
A kad je riječ o zdravlju, kajsije su prava mala riznica. Obiluju vitaminima A, B2, B3 i C, sadrže prirodne šećere, kalcij, magnezijum i fosfor, kombinaciju koja čuva zdravlje kostiju, normalizuje krvni pritisak i poboljšava rad mozga.
Zahvaljujući obilju gvožđa, preporučuju se i osobama koje pate od anemije, a vlakna koja sadrže pozitivno djeluju na metabolizam. Redovno konzumiranje ovog voća pomaže i jačanju imuniteta, očuvanju vida te smanjenju grčeva i glavobolja.
Istraživanja pokazuju da su dovoljne samo dvije kajsije dnevno da biste svom organizmu pružili vrijednu dozu zdravlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.