8 najboljih make up savjeta za ljeto

0
Radiosarajevo.ba
8 najboljih make up savjeta za ljeto
Foto: Pexels / Ilustracija

Kada je riječ o beauty proizvodima, krema za sunčanje jedini je proizvod koji biste trebali nanositi ovoga ljeta „temeljito“ i u debelom sloju.

Sve ostale proizvode ostavite sa strane ili ih barem nemojte koristiti u toj mjeri u kojoj to činite kroz godinu. Ima boljih načina da uljepšate svoju kožu i naglasite njezin ljetni sjaj. Jer, manje je više!

Stručnjaci su objavili važne savjete koje možete iskoristiti kao beauty vodič za ovo ljeto:

Očistite lice

Jedno od 'tajnih' oružja za stvaranje savršenog beauty izgleda, prema riječima make-up umjetnika je kvalitetno čišćenje kože lica i to prije nanošenja šminke. Pripremite svoju kožu za sunce tako što ćete ju prethodno, dubinski očistiti. Pilingom ćete odstraniti mrtve stanice kože i lice pripremiti za sunce (naravno, nemojte zaboraviti proizvode sa SPF-om). Takva koža spremna je za nanošenje hidratantne kreme, krema za sunčanje kao i BB kreme.

Dopustite si 'golu' kožu

30+ Celzijevih stepeni i nesnošljiva vrućina u nekom trenutku izazvat će osjećaj ljepljive kože čak i ako nemate make up na licu. To bi vam trebao biti dovoljan razlog da zaboravite na teške podloge. Ako baš morate i imate potrebu pokriti nepravilnosti na licu, stručnjaci predlažu da zamijenite puder s korektorom uz pomoć kojegaćete prekriti podočnjake i ostala 'nezadovoljstva'. Dovoljno je da ga nanesete ispod očiju i na područjima koje biste željeli prekriti. Pazite samo koju nijansu nanosite, jer ako ste već preplanuli, neće vam odgovarati ista nijansa koju ste koristili prije dobivanja boje.

Koristite tonirane i hidratantne proizvode

Ako niste tip koji može izaći, a da na koži nemate 'apsolutno ništa', nanesite lagani sloj tonirane kreme. Riječ je o proizvodima koji koži pomažu istaknuti prirodan sjaj i dati joj dodatnu blistavost. A usput, naravno, prekrivaju sve nepravilnosti kojima niste zadovoljni.

Dajte svojim usnama malo ljubavi

Dani su dulji, sunce je jače i često prelazimo iz jedne ekstremne temperature u drugu (toplo-hladno). Sve navedeno može ostaviti trag na vašim usnama i izazvati njihovu suhoću. Osim što suhe usne ne izgledaju lijepo, nisu baš ni zahvalna podloga za ruž.

No, bez brige, postoje tri jednostavne stvari koje možete učiniti kako bi vaše usne ostale mekane cijeloga ljeta. Zaštitite ih, napravite piling i sve to ponovite. Uložite novac u balzam koji će vašim usnama pružiti hidratantni tretman + SPF koji će spriječiti utjecaj štetnih UV zraka. Nanosite balzam i do nekoliko puta tokom dana - barem svaka dva sata. Kada je u pitanju piling, na tržištu se nalaze sjajni proizvodi koji će vaše usne revitalizirati i pružiti hidrataciju. Ovi se proizvodi nalaze u vrlo praktičnim pakiranjima (u sticku) i sadrže sirove šećerne granule koji u takvoj formuli pomažu ukloniti mrtve stanice kože, dok će eterična ulja koja sadrže, od primjerice ekstrakta vanilije, naranče i cimeta, potaknuti hidrataciju. Koristite ga dva puta sedmično za lijepe i podatne usne koje će vaš ruž za usne još više naglasiti u nadolazećim ljetnim trenutcima.

Uložite u odgovarajući 'alat'

Nerijetko se dame osjećaju bolje kada imaju laganu podlogu na licu. Malo samo, tek dovoljno da izjednače ten. Koliko god je ta zamisao dobra za vas, ako podlogu ne nanesete pravilno i ako ne koristite idealan 'alat' proizvodi bi mogli „kliziti“ s lica pa bi to moglo izgledati kao da su vam na koži uljne kapljice. Da biste to izbjegli pod svaku cijenu, počastite se kistovima za šminkanje kojima ćete biti sto posto zadovoljni. 

Koristite višenamjenski make up

Uložite u proizvode s kojima možete uljepšati usne, kapke i obraze. Takvi će vam proizvodi osigurati više mjesta u kozmetičkoj torbici, ali će vam i pomoći da mnogo brže zgotovite svoju make up rutinu. Birajte ružičastu!

Ne zaboravite bronzer

Ovoga ljeta ne zaboravite na sjaj. On je apsolutni vladar beauty trendova. Potražite brončani sjaj u pakiranju bronzera koji će vam upotpuniti svaki look. Velikodušno nanesite brončani prah po cijelom licu kako biste naglasili ten. Bronzer naglašava visoke točke lica (jagodične kosti, most vašeg nosa) kako bi vam koža „sjajila“. Možete ga nanijeti na dekolte, ali i na ramena.

Koristite vodootporne formule

Nema ničeg lošeg ako se ljeti odlučite koristiti vodootpornu maskaru ili eyeliner. Na taj ćete način izbjeći izgled 'rakuna' u dugim vrućim noćima dok se primjerice, zabavljate na partyju. Jednostavno, kupite vodootpornu inačicu vašeg omiljenog proizvoda za oči. Uz toplinu tijela i ljetne visoke temperature, većina eyelinera će vam osigurati izgled kao da ste se vratili s trčanja.

Kada čujete riječi "vodootporna" i "šminka" u istoj rečenici, vjerojatno odmah pomislite na maskaru ili eyeliner. Formule otporne na vodu već se neko vrijeme skrivaju i u ostalim make up proizvodima. A to znači da doslovce, postoje čudesni puderi, korektori pa čak i rumenila u prahu koji su osmišljeni kako bi izdržali toplinu, vlagu, znoj i vodu. Odlučite se za jedan potez kistom s vodootpornim rumenilom po jabučicama vaših obraza i naglasite prirodni sjaj koji neće nestati bez obzira na visoku temperaturu, piše Fashion.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije