Brzo, jednostavno i izuzetno ukusno. Za one koji žele Bajram obilježiti domaćom trpezom, ali nemaju mnogo vremena – donosimo recept za kadun butiće: mirisno jelo koje vraća u djetinjstvo i okuplja porodicu za stolom. Nema pita ni sarmi? N...
Za sve ljubitelje vrtlarstva koji traže efikasno, prirodno i pristupačno sredstvo za zaštitu biljaka, odgovor se možda već nalazi u kuhinjskom ormariću – kajenski biber. Ovaj ljuti začin, poznat po svojoj snažnoj aromi i okusu, može biti mo...
Kolač od mrkve jedna je od onih klasičnih poslastica koja, uprkos jednostavnim sastojcima, oduševljava bogatim okusom i sočnom teksturom. Osnova mu je svježe naribana mrkva, a dodatak osvježavajuće kreme od sira daje mu posebnu notu i pret...
S toplijim danima, voćne i povrtne gredice oživljavaju širom zemlje, a među omiljenim ljetnim plodovima su rajčice i jagode. Dok paradajz obično sazrijevaju ranije, jagode dolaze nešto kasnije u sezoni. Mnogi se zato pitaju – je li prekasno...
Jedno od najprepoznatljivijih jela na bajramskoj trpezi u Bosni i Hercegovini jeste sogan dolma – punjeni luk, jelo bogatog ukusa i duge tradicije. U pitanju je klasična dolma – povrće punjeno mesnim filom – ali se umjesto paprika, tikvica...
Jednostavno, kremasto i savršeno za brzu nedjeljnu večeru – zapečene špagete s mozzarellom. Ove zapečene špagete u aromatičnom sosu od paradajza, s mirisnim bosiljkom i rastopljenom mozzarellom, donose toplinu i udobnost na svaku trpezu....
Tokom ljeta, koža tijela svakodnevno je izložena suncu, vrućini, slanoj vodi, hloru i čestom brijanju ili depilaciji. Upravo zato ljetna njega tijela zaslužuje poseban prostor u vašoj beauty rutini – ne samo zbog estetike, već i zbog zdravl...
Pizza je jedno od najpopularnijih jela širom svijeta tako da je ovo odlična prilika da naučite trikove za pravljenje savršenog tijesta. Slavni kuhar Gordon Ramsay otkriva tajnu hrskavog i prozračnog tijesta. Umjesto oklagije, tijesto treba...
Palačinke se brzo prave, a istom brzinom i nestaju, međutim ponekad se ipak desi da ostane po koji komad koji biste voljeli da pojedete kasnije ili, recimo, ponesete na posao. I tu se javlja glavni "problem" – kada se palačinke ohlade najče...
Danas vam donosimo recept za predivan starinski kolač koji je bio jedan od najpopularnijih u staroj Jugoslaviji. Vrlo je ukusan i ekonomičan, a većinu sastojaka već imate u kuhihinji. Ovaj recept vratit će vas u neka stara vremena. Sastoj...
Volite li kolače sa trešnjama? Ako spadate u ljubitelje takvih poslastica, onda morate da pripremite i starinsku pitu sa trešnjama. Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim trešnjama sigurno vas neće razočarati. Sastojci...
Dolaskom toplijih dana i otvorene obuće mnogi počinju obraćati više pažnje na izgled svojih stopala. Međutim, suhe i ispucale pete nisu samo estetski problem – one mogu dovesti do bolnih pukotina i povećanog rizika od infekcija. Srećom, pr...
Poslije 40. godine dolaze hormonske promjene, naročito smanjenje estrogena, što utiče na prorjeđivanje, opadanje, lomljenje i suhoću kose. Frizerka Mirjana Ivić savjetuje kako sačuvati zdravu i lijepu kosu uprkos ovim izazovima. Profesion...
Agda je nezaobilazan sirup u pripremi brojnih bajramskih kolača poput baklave, tulumbi, hurmašica, ružica, kadaifa. Ovaj gusti preljev od šećera i vode ne samo da obogaćuje okus kolača, već im pomaže da ostanu sočni i svježi danima. Zašto...
Pranje veša jeste svakodnevna kućna obaveza, ali rijetko kada protiče bez dilema. Koliko deterdženta koristiti? Treba li dodati omekšivač? Prati na 40 ili 60 stepeni? I naravno – koji program izabrati? Čak i uz moderne veš mašine koje nude...
Uzgoj vlastitih jagoda jedna je od najvećih radosti vrtlarenja – nema ničeg boljeg od svježih, sočnih plodova ubranych direktno s grma, još toplih od sunca. Iako jagode nisu pretjerano zahtjevne, pravilna priprema tla i izbor biljaka koje s...
S dolaskom proljeća, mnogi paukovi izlaze iz zimskog skrovišta, započinju sezonsko parenje i polažu jaja. Iako je to prirodan proces za ove insekte, za mnoge ljude njihovo prisustvo u domu može biti izvor nelagode. Umjesto da se naknadno b...
Guljenje kuhanih jaja često zna biti pravi izazov, a mnogi ljubitelji kuhanja se suočavaju s problemom da se ljuska teško skida, ostavljajući jaje oštećeno. Iako postoje brojni trikovi poput dodavanja soli, sirćeta ili sode bikarbone u vod...
Prženo tijesto, poput uštipaka, omiljeni je izbor mnogih domaćica za doručak ili večeru. Međutim, jedan od najčešćih problema s kojim se susreću jeste višak masnoće koju ova peciva upiju tokom prženja. Srećom, iskusne kuharice otkrivaju dv...
Smokve su sinonim za ljeto i ljetnje dane, a često ih povezujemo sa morem jer se najčešće uzgajaju na Mediteranu. Međutim, sve su češći na kontinentu, a mogu se jesti sirovi ili od njih napraviti džem i razne druge slatkiše. Ali da li ste...
Kada vam neko kaže - omekšivač, sigurni smo da prvo, a vjerovatno i jedino što pomislite jest - pranje veša. Logično, jer za to ga koristite. No, danas vam otkrivamo i druge stvari u kojima vam može biti od velike pomoći omekšivač, recimo k...
Svijet će uvijek biti pun negativnosti, ali izbor je vaš izbor hoćete li je pustiti u svoj život ili ostaviti pred vratima. Odbraniti se od nje umijeće je koje pomaže održati duševnu ravnotežu i unutrašnji sklad. 1. Postavite granice Poz...
Salata od povrća često se smatra jednostavnim i sigurnim izborom za svaki obrok – bilo da je u pitanju doručak, ručak ili večera. Međutim, poznata kuharica Magda Gessler otkrila je da postoji namirnica koju bi trebalo izbjegavati kako sala...
Zaboravljena bajramska jela podsjećaju nas na duh bajrama, najvećeg muslimanskog praznika. Iako su mnogi bajramski običaji kroz vijekove nestali, jedno je ostalo nepromijenjeno – Bajram je vrijeme provedeno s najbližima, porodicom, prijate...
/ Najkomentiranije
Zaboravite zapršku: Ovaj tajni sastojak daje grašku neodoljiv ukus
Zaboravljeni trik naših nana: Zašto se nekada u ulje dodavala – so?
Mislila je da je obična 'pjegica': Amerikanka (26) je skoro izgubila život zbog opasnog raka kože
Stara sarajevska torta: Recept za vrhunsku slasticu koja se ne peče (a gosti uvijek traže recept)
Posadili ste jagode? Uz ovih 5 trikova dobit ćete najukusnije, sočne plodove
Savršen zalogaj za svaku priliku: Recept za sirne rolnice sa samo nekoliko sastojaka
Savjeti stručnjaka: Evo kako očuvati mekane i mirisne peškire
Prirodna metoda za tjeranje muha iz doma: Treba vam samo jedna namirnica
Ovo moraju znati svi vrtlari: Ovako ćete sačuvati zdrav travnjak tokom ljeta
Nevidljivi gosti na vašem licu: Grinje koje noću "tulumare" u vašim porama imaju svoju funkciju
Lažna baklava bez kora: Aromatična verzija tradicionalnog kolača
Kuharica otkrila jednostavan trik: Zbog ovoga više nećete morati guliti bijeli luk
Doktori upozoravaju: Ovo su prvi znakovi moždanog udara – reagujte odmah
Studija dokazala: Ovaj jutarnji napitak pomaže ženama da ostanu snažne kako stare
Tradicionalni sirup od đulbe-šećer ruže: Kako pripremiti osvježavajući domaći napitak