5 savjeta kako početi dan bez stresa

Darlingitswunderbar
5 savjeta kako početi dan bez stresa
Kakav ste vi jutarnji tip, darlings? Pravi ranoranilac ili “pritisnem ‘snooze dugme’ na telefonu ili budilniku barem tri puta” osoba?

Ja sam lično totalni jutarnji tip – u pravilu ustajem čim se oglasi alarm (ponekad se budim čak i sama prije toga) i “krećem u akciju”. Šta da radim – jednostavno volim jutra.

Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com

Ipak i pored toga ima dana kada upravo ujutro jednostavno za sve trebam tri puta duže nego uobičajeno, ili sve krene naopako – zagore mi zobene pahuljice ili iskipi mlijeko, tuš za oči “odluči” da bih tog dana iz kuće trebala izaći kao s Picasove slike ili preživim sve jutarnje rutine i na samom izlazu iz kuće shvatim da cipele koje savršeno idu iz moj outfit doslovno više nemaju potpetica i da sam ih zaboravila odnijeti obućaru. E pa, kako bi izbjegli taj jutarnji stres, danas dijelim s vama, darlings, nekoliko jednostavnih trikova, koje i sama ponekad koristim i koji mi pomažu da u novi dan startam mnogo opuštenije.

1. Pravilo 15 minuta

Ovaj prvi trik… pa mislim da vam se neće baš svidjeti. Ipak, pokušajte postaviti vrijeme buđenja na vašem satu ili telefonu samo 15 minuta ranije nego uobičajeno. Vjerujte mi, darlings, to nije tako velika “žrtva”, a napravit će drastičnu promjenu u vašoj jutarnjoj rutini. Pa čak ako budete i svih tih 15 minuta aktivirali “snooze” dugme i tek onda ustali, opet ćete na kraju ustati 15 minuta ranije nego uobičajeno. A u tom vremenu možete mnogo toga: doručkovati, istuširati se, baciti prvi pogled na e-mailove…

2. Odaberite svoj outfit večer prije

Ako se probudim prije nego što se oglasi budilnik, obično ostanem u krevetu još koji momenat i u mislima kreiram svoju odjevnu kombinaciju za taj dan. No, kada večer prije znam da me ujutro čeka gužva, onda svoj outfit biram prije nego što odem na spavanje i okačim ga na vrata ormara. Pssssst… tako imate više vremena da se posvetite odabiru asesoara.

3. Pripremite svoj doručak ranije

Molim vas, darlings, bez obzira na to kolika je jutarnja gužva, nemojte preskakati doručak. Naprotiv, posebno u onim jutrima koja započnu stresno, vašem tijelu je potrebno kvalitetno “gorivo” za ostatak dana. Postoji nekoliko opcija doručka koji možete pripremiti večer prije, te ujutro samo izvaditi iz frižidera i u njemu uživati usput ili kada stignete na posao ili fakultet. Moj najdraži izbor su zasigurno “zobene pahuljice preko noći” o kojim sam već ranije pisala u jednom od “Babaguette” postova. No, ako priprema doručka večer prije nije opcija za vas, onda barem pokušajte prije spavanja postaviti sto za doručak narednog jutra – izvadite šolje za čaj ili kafu, tanjire i pribor… Već ova mala priprema će vam ujutro uštedjeti vrijeme.

4. Koristite šampon za suho pranje kose

Ovo je zasigurno jedan od meni dražih “bad hair morning” proizvoda i zato možete očekivati da ću o njemu pisati u jednom od narednih “Mirror Mirror” postova. Jednostavno je “super oružje” kada se probudite s totalno spljoštenom kosom nakon spavanja ili za malo osvježenje između dva pranja. Vašoj kosi će dati divan volumen, lepršavost i formu za samo nekoliko minuta i tako ćete naravno ujutro uštedjeti vrijeme. Šta da kažem osim WUNDERBAR.

5. U muzici je tajna

Zadnji trik za dobar i lagan početak dana nema nikakve veze s pripremom i organizacijom, već s motivacijom. Sigurno svako od vas, darlings, ima neku pjesmu, pa nazovimo je “ličnu himnu”, koja može grozan dan pretvoriti u nešto ljepši, generalno vam popraviti raspoloženje, ohrabriti vas i sl. Imate? Sjajno! Onda neka ta “lična himna” postane vaša “jutarnja himna” – poslušajte je čim se probudite, pa čak i više od jednom… ma deset puta ako je potrebno, pa makar “na radost” svih ukućana. Vidjet ćete i sami – jutarnji stres će početi da se smiruje, a vi ćete puno lakše startati u novi dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije