5 namirnica koje nutricionisti nikad ne bi pojeli

Radiosarajevo.ba
5 namirnica koje nutricionisti nikad ne bi pojeli

Pored toliko savjeta o tome šta treba, a šta ne treba jesti, lako se izgubiti, ali postoje neke namirnice koje stručnjaci za prehranu nikad ne bi pojeli, piše Delo.si.

Neke od njih su predvidive, poput zaslađenih sokova, ali druge bi nas lako mogle zavarati svojim naizgled zdravim sastojcima.

Zaslađeni sokovi. Zaslađeni sokovi puni šećera već su brojna istraživanja povezala s pretilošću kod djece i odraslih. Snižavaju nivo tzv. dobrog holesterola i povećavaju nivo triglicerida, doprinoseći riziku od srčanih bolesti, pa ih je najbolje izbjegavati.

Umjesto njih, savjetuju nutricionisti, pijte običnu vodu.

Prerađene žitarice. Pahuljice za doručak, tjestenina i drugi proizvodi od prerađenih žitarica ne sadrže dragocjena vlakna, vitamine i minerale kojim obiluju cjelovite žitarice, ali su zato puni ugljikohidrata.

Pravi izbor su uvijek cjelovite žitarice, koje podstiču probavu, čine nas sitijima i sadrže prirodne proteine.

Sejtan. Poznat i pod nazivom pšenično meso, sejtan je česta zamjena za mesne proizvode u prehrani vegetarijanaca. Za razliku od drugih zamjena za meso, sejtan nije proizvod od soje, nego je napravljen isključivo od pšeničnog glutena, visokoalergene bjelančevine. Iako istraživanja još nisu dokazala vezu između sejtana i alergijama ili netolerancijom na gluten, nutricionisti vjeruju da unos većih količina sejtana pospješuje razvoj ozbiljne alergije.

Light preliv za salatu. Ovo je odličan primjer namirnice koju je prehrambena industrija pokvarila. Klasični preliv za salatu je najčešće dobra kombinacija sirćeta, koje pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi i biljnog ulja, bogatog esencijalnim masnim kiselinama. Light verzija dresinga za salatu ima manje masnoće, ali zato obiluje šećerom, kukuruznim sirupom i najrazličitijim emulgatorima koji zasigurno ne doprinose našem zdravlju.

Držite se klasičnog, masnog dresinga za salatu.

Rižini krekeri. Ovaj tzv. stiropor od riže možda se čini kao idealan izbor za dijetu, ali pored toga što nema puno kalorija u sebi sadrži velike količine arsena, kadmija i kancerogenih akrilamida. Osim toga, glikemijski indeks rižinog krekera iznosi 91 (čista glukoza ima vrijednost 100), što znači da nakon jedenja ovog proizvoda nivo šećera u krvi ekstremno naraste.

To je loše i za dijetu – i za zdravlje, slažu se nutricionisti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije