15 grešaka koje bismo trebali izbjegavati u održavanju kose

Radiosarajevo.ba
15 grešaka koje bismo trebali izbjegavati u održavanju kose
Ljepotu čini mnogo stvari, ali sigurno je da zdrava i održavana kosa igra jednu od ključnih uloga u stvaranju jedinstvenog I privlačnog izgleda.

Danas, Bright Side vam nudi vodič kroz najčešće greške koje žene prave u svom 'pohodu' na kosu njihovih snova.

Biranje pogrešnog šampona

Vaš izbor šampona je ključan za ispravno održavanje kose. Da bi izbjegli štetne posljedice, budite sigurni da vas šampon odgovara vašem tipu kose.

Prečesto pranje kose/nedovoljno često pranje kose

Preporučena učestalost pranja kose zavisi od mnogih karakteristika. Ako vaša kosa spada u kategoriju masnih, preporučljivo je da je perete svaki ili svaki drugi dan.

Nepravila upotreba šampona

Prije pranja, kosu počešljajte. Količina šampona koju koristite mora biti prikladna za vašu dužinu kose. Budite oprezni da ne koristite previše. Koristite metodu pokušaj-pogreška da bi ustanovili vašu normu.

Stavite šampon na dlanove i trljanjem jedan o drugi stvorite pjenu. Šampon primijenite na korijen kose. Masirajte tjeme, sigurni da ga dodirujete samo vrhovima prstiju. Masirajte tjeme kroz pranje – ovo je veoma zdravo za korijen.

Zaboravljanje da održavate kosu

Kosa se brzo isuši. Možete koristiti posebne balzame i maske za kosu da riješite ovaj problem. Koristite balzam koji se ispravno primjenjuje tako što ga mazanjem čitavom dužinom kose i izbjegavanjem utrljavanja u kožu. Također, maske za kosu ne koristite više nego jednom sedmično.

Pogrešna temperature vode

Mnoštvo ljudi koristi pretjerano toplu vodu kada peru kosu. Ovo je ozbiljna greška. Vrela voda ispira vašu boju kose i aktivira žlijezde koje maste kosu. Idealno bi bilo da koristite blago toplu vodu.

Najbolje bi bilo čitavu proceduru završiti hladnim tuširanjem. Ovo će poboljšati cirkulaciju i umanjiti opadanje kose.

Sušenje kose peškirom

Nakon pranja kose, nježno sušite kosu peškirom od tjemena prema vrhovima. Nemojte vezati peškir oko glave – ovo bi moglo oštetiti folikule kose. Ako morate brzo da osušite kosu, bolje bi bilo koristiti pamučnu majicu umjesto peškira.

Često i agresivno češljanje kose

Previše često češljanje vam može učiniti kosu krtom i previše istegnutom. Nemojte češljati kosu odmah nakon pranja. Sačekajte da se mokre vlasi osuše i onda ih pažljivo rukom razdvojite prstima. Tek nakon toga počnite češljati. Koristite češalj širokih zuba. Češljanje počnite na vrhovima i krećite se prema vrhovima.

Česta upotreba podukata za stiliziranje

Pegle za kosu, fen i slični uređaji vam mogu isušiti kosu, čineći je suhom i krhkom. Ako ne možete bez čestog stiliziranja, nemojte zaboraviti primijeniti termalni zaštitni sprej čitavom dužinom kose.

Neispravna upotreba fena

Ispravno korištenje fena vam može oštetiti kosu. Evo kako izbjeći te greške:

Prvo posušite kosu peškiroma, a nakon toga počnite sušiti kosu od korijena prema vrhovima. Fen treba biti okrenut oštrim uglom spram kose. Kada kupujete fen, birajte onaj koji ima podesivu temperature.

Proceduru zaključite mlazom hladnog zraka.

Nezdrava dijeta

Neuravnotežena dijeta i nezdrav raspored obroka onemogućava organizmu da nadoknadi vitamine i minerale. Ako je takva situacija učestala, možete zaboraviti na lijepu kosu. Budite sigurni da uvijek uzimate hranu sa dovoljno proteina životinjskog porjekla.

Još jedan bitan dio ishrane povoljne za zdravu kosu je cink. Da bi izbjegli nedostatak istog, u ishranu uključite jaja, morske plodove, avokado, suhe šljive i kaše. Također, ne zaboravite željezo i kalciji koji se nalaze u ribama, jetri, presnici i orasima.

Nedovoljna posvećenost zdravlju

U nekim slučajevima, ubrzano pogoršanje stanja kose može biti znak ozbiljne bolesti. To bi moglo uključivati gastrointestinalni trakt ili probleme sa tiroidnom žlijezdom, hormonalne probleme, stres i dijabetis. Zbog načina rada našeg organizma, kosa uvijek posljednja dobija hranjive sastojke, zbog toga bi loše stanje kose moglo implicirati slabo zdravlje.

(Ne)nošenje kapa

Kape i kačketi su dobra zaštita protiv sunca. Vunena kapa ce vas čuvati od hladnoće. Specijalna kapa za saunu štiti od štetnih efekata pare. Kada birate kapu, izaberite onu koja vam je udobna i nije previše uska.

Nepranje češlja

Vaš češalj treba biti opran u toploj vodi barem jednom sedmično. Također, ne zaboravite da redovno zamijenite stare češljeve.

Redovno šišanje

Veoma je bitno da skratite kosu barem jednom svaka dva mjeseca. Rezanjem ispucalih vrhova sprječavate da vam kosa ispuca jos više.

Spavanje sa puštenom kosom

Ako imate dugu ili srednje dugu kosu, trebali bi je uplesti prije odlaska u krevet. Ovo će spriječiti zapetljavanje. Zauzvrat, dobijate zgodnu povlasticu – ne morate provesti toliko vremena ujutro raspetljavajući je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije