Znate li za suho meso "kilichi", omiljenu deliciju u Kamerunu

0
AA
Znate li za suho meso "kilichi", omiljenu deliciju u Kamerunu
FOTO: AA / Suho meso kilichi

Suho meso u Kamerunu, poznato kao kilichi, koje može dugo trajati bez potrebe da se čuva u frižideru, jedna je od najomiljenijih delicija u toj afričkoj državi.

Suho meso kilichi, koji se može kupiti na svakom koraku u svim većim ali i manjim gradovima Kameruna, priprema se na selima pomoću tradicionalnih metoda.

Za kilichi se uglavnom koristi goveđe ili kozje meso, ali i meso kamile i jagnjetina.

Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90

Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90

Posipa se začinima

Zbog nestašice pšenice pekari u Kamerunu se odlučuju za brašno od manioke

Zbog nestašice pšenice pekari u Kamerunu se odlučuju za brašno od manioke

Na ovaj način meso se suši još u Nigeru, Čadu i Nigeriji.

Nakon što se meso isječe na tanke komade, po njemu se posipa kikiriki u prahu, sol, susam, đumbir i drugi tradicionalni začini.

Začinjeno meso se potom poreda po daskama i ostavi na suncu oko pet sati da se suši.

Meso se potom naulji te se suši iznad lagane vatre nekoliko dana. U nekim dijelovima zemlje se naziva i "dimljeno meso" jer se dugo drži na dimu.

Domaće kompanije koje proizvode kilichi u skladu sa potrebnim higijenskim standardima izvoze svoje proizvode u Evropu, Ameriku i Aziju.

Koristi se samo nemasno meso

Kamerunski majstor za kilichi Ibrahim Ahmadou Bomou u razgovoru za AA kazao je da je ova vrsta suhog mesa vrlo popularna u njegovoj zemlji, ali i šire.

Bomou je pojasnio da se suho meso kilichi prvo počelo pripremati u gradu Ngaoundere na sjeveru Kameruna, ali već odavno moguće ga je kupiti i na štandovima širom države.

Naglasio je da se za kilichi koristi samo nemasno meso, dodajući da on suši dvije vrste suhog mesa: začinjeno i nezačinjeno.

Podsjetivši da u mnogim dijelovima Kameruna često dolazi do nestanka struje, a da u nekim dijelovima zemlje uopšte nema struje, Bomou je kazao da se dobro pripremljen kilichi može sačuvati čak do godinu dana, a da se ne pokvari.

Ističe da je kilichi posebno omiljen među Kameruncima dok putuju jer se može dugo čuvati bez potrebe za frižiderom.

Bomou napominje da se kilichi sviđa i stranim turistima koji posjećuju Kamerun.

Kilogram začinjenog suhog mesa košta oko 65 dolara, a kilogram nezačinjenog kilichija 41 dolar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije