Znate li šta znače skraćenice AM i PM na vašem satu?

3
Radiosarajevo.ba
Znate li šta znače skraćenice AM i PM na vašem satu?
Foto: Pexels / Sat na laptopu

Govornici engleskog jezika latinske kratice AM i PM koriste za označavanje vremena u 12-satnom formatu.

Evo što znače:

AM: "Ante Meridiem" (latinski) - prije podneva. Koristi se za označavanje vremena od ponoći (00:00) do podneva (11:59).

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

PM: "Post Meridiem" (latinski) - poslije podneva. Koristi se za označavanje vremena od podneva (12:00) do ponoći (23:59).

Dakle, 7:00 AM je 7 sati ujutro, dok je 7:00 PM 19 sati navečer.

Dokazi o 12-satnim satovima mogu se pratiti unazad do 1500. godine. Takav je sat pronađen u grobnici faraona Amenhotepa u starom Egiptu. Rimljani su također koristili 12-satni sat.

Jeste li noćas pomaknuli sat? Stručnjaci tvrde da to nije dobro za naše zdravlje

Jeste li noćas pomaknuli sat? Stručnjaci tvrde da to nije dobro za naše zdravlje

Naime, skraćenice e AM i PM datiraju iz starog Rima, gdje su latinske fraze 'ante meridiem' (prije podneva) i 'post meridiem' (poslije podneva) korištene za označavanje različitih dijelova dana.

Međutim, formalizacija 12-satnog sistema kakav danas poznajemo počela je dobivati na važnosti tokom srednjeg vijeka, kada su mehanički satovi postali precizniji i šire dostupni.

12-satni sistem vremena postao je široko prihvaćen u engleskom govornom području tokom 16. i 17. stoljeća, osobito s razvojem modernih satova i potreba za preciznijim određivanjem vremena u svakodnevnom životu, trgovini i navigaciji. U tom razdoblju počele su se učvršćivati standardizacije koje uključuju kratice AM i PM za razlikovanje doba dana.

Danas je 12-satni format, zajedno s kraticama AM i PM, uobičajen u mnogim zemljama, posebice u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji i na Filipinima. Međutim, mnoge druge zemlje koriste 24-satni format za službene i vojne svrhe, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije