Saznajte / Znate li šta se dogodi ako tokom leta putnik umre u avionu?

10. 11. 2019. u 08:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 39

Jeste li ikad bili u avionu i pitali se šta bi se dogodilo da neko umre? Svake godine svijetom leti više od 3,6 milijardi ljudi što znači da je takav scenarij povremeno neizbježan.

Zahvaljujući ljudima koji su svjedočili tim scenama, znamo i što se događa u takvim slučajevima, piše The Sun.

Glasnogovornica Ryanaira objasnila je: "U svim našim avionima imamo opremu za prvu pomoć, a svi članovi posade obučeni su za davanje prve pomoći, uključujući i oživljavanje defibrilatorima. Dogodi li se incident tokom leta koji zahtjeva medicinsku intervenciju, avion je preusmjeren u najbližu 'pogodnu' zračnu luku, a istovremeno "naručena" je i hitna medicinska služba koja će dočekati avion pri slijetanju."

Ako je za pomoć prekasno, tijelo je smješteno u prazan red ili u business klasu te je prekriveno dekom odnosno nekim drugim pokrivačem, što ovisi od kompanije do kompanije.

Stjuardesa Annette Long rekla je za Business Insider: "Vjerojatno bih prekrila tijelo dekom. Ne želite da iko bulji u mrtvo tijelo. To bi bilo jako tužno."

Jedna korisnica društvene mreže Quora čiji muž je preminuo na letu opisala je svoje iskustvo. Sue Jackman i njen muž letjeli su za Novi Zeland. "Bili smo u 'business' klasi, on je krenuo odrijemati, no nikad se nije probudio. Pozvala sam stjuardesu, ona je dovela doktora koji se našao u avionu, no bilo je prekasno. Provjerio je puls i proglasio ga mrtvim četiri sata prije slijetanja. Ostao je u svojem sjedalu pokriven dekom ostatak puta, a ja sam ležala pored njega sve dok nismo sletjeli."

Ana Ansari opisala je svoje iskustvo s 11-satnog leta iz Frankfurta u Singapur tokom kojeg je čovjek na sjedištu iza nje prestao disati. "Nakon što je proglašen mrtvim, njegovi susjedi dobili su nova sjedišta, on je pokriven dekom, no ne i po glavi, a let je normalno nastavljen."

NEMA KOMENTARA