Ako dođe do nuklearnog rata, ovaj avion bit će najsigurnije mjesto "na" planeti

Radiosarajevo.ba
Ako dođe do nuklearnog rata, ovaj avion bit će najsigurnije mjesto "na" planeti
Foto: IFLS / Avion sudnjeg dana

Kad bi svijet najednom "poludio" i njegove vođe pokrenule nuklearni rat, najsigurnije mjesto "na" planeti bilo bi u avionu, tačnije u avionu američke vojske E-4B, koji nosi nadimak Avion sudnjeg dana. 

Avion, koji je visok poput šestospratne zgrade, ima 18 kreveta, šest kupatila, konferencijsku sobu, sobu za sastanke, kuhinju, radni prostor i prostorije za visoke goste.

Avion ima tri tzv. 'palube', četiri masivna motora i prostor za 112 članova posade.

Riječ je o modificiranom Boeingu 747, a enterijer bi mnoge mogao šokirati - izgleda jako, jako zastarjelo. Nema digitalnih ekrana, letački instrumenti su analogni. Naime, u slučaju nuklearne katastrofe ovo bi bilo sigurnije, jer bi digitalna tehnologija bila uništena elektromagnetnim pulsom koji slijedi nakon nuklearne eksplozije, dok je analogna tehnologija u ovom slučaju mnogo izdržljivija. 

Avion u zraku može ostati nekoliko dana, gorivo može sipati iz drugog aviona u letu, a na vrhu se nalazi kupola u kojoj se nalazi više od 60 satelitskih antena koje mogu komunicirati s brodovima, podmornicama, mrežama...koje se nalaze bilo gdje na planeti. Toliko je poznato, a sve drugo spada u klasifikaciju "top secret".

Avion koriste najviši oficiri američke vojske, koji ga koriste kao komandni centar. 

Američka vojska trenutno ima četiri ova aviona, koji su spremni poletjeti u nekoliko minuta.

Kako pišu američki mediji, ovi avioni su u službi 1980. godine, a u "penziju" idu 2039. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije