Znate li da je postojala jedna žena koja je odolila šarmu Josipa Broza Tita? Bila je pjevačica

4
Radiosarajevo.ba
Znate li da je postojala jedna žena koja je odolila šarmu Josipa Broza Tita? Bila je pjevačica
Foto: Printscreen / Josip Broz Tito i Jovanka

Tito, iako okružen ženama, pronašao je u Jovanki partnericu koja je dijelila njegovu sudbinu i postala neodvojiv dio njegove političke i osobne priče.

Josip Broz Tito, vođa bivše Jugoslavije, bio je poznat po svojoj karizmi, šarmu i moći, što ga je činilo izuzetno privlačnim ženama. Iako su žene bile sastavni dio Titova života, jedna žena mu je ipak uspjela odoljeti.

Tito je tokom života službeno bio oženjen četiri puta i imao je nekoliko poznatih ljubavnica. Njegova velika ljubav, Davorjanka Paunović Zdenka, preminula je 1946. godine, a ubrzo nakon njene smrti Tito se zainteresirao za slavnu opernu pjevačicu Zinku Kunc.

U trenutku ubistva u školi u Sanskom Mostu bilo i djece

U trenutku ubistva u školi u Sanskom Mostu bilo i djece

Iako su mnogi smatrali da će Kunc postati nova Titova ljubavnica, ona mu nije pokazala značajniju naklonost. Kako navodi Milovan Đilas, Titova naklonost prema Kuncovoj bila je očita, ali Kunc, koja se nedavno udala za jugoslavenskog generala Ilića, nije željela uspostaviti novu vezu s Titom, što bi moglo dovesti do neugodnosti unutar partije.

Dok je Tito pokušavao pronaći novu ljubav, u njegov život ulazi Jovanka Budisavljević. Nakon smrti Zdenke, Jovanka je preuzela ulogu vođenja Titova domaćinstva, a njihova bliskost počela se razvijati vrlo brzo.

Sjećanje: Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita

Sjećanje: Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita

General Ljubodrag Đurić, svjedočeći o tim prvim danima, istaknuo je kako je Jovanka bila prisiljena prilagođavati se novom životu uz Tita, preuzimajući ulogu prve dame Jugoslavije.

Utučen zbog Zdenke

Jovanka je, kako navodi Đurić, postala prva dama na koju su mnoge žene u Jugoslaviji zavidjele. Njena pozicija nije bila bez izazova. Đilas ističe kako su "ortodoksne drugarice", poput Pepce Kardelj, uz pomoć svojih muževa često pokušavale potkopati Jovanku.

Josip Broz Tito je u Jugoslaviji izbjegavao da dođe u ovaj grad…

Josip Broz Tito je u Jugoslaviji izbjegavao da dođe u ovaj grad…

Unatoč tome, Tito je jedno vrijeme bio duboko zaljubljen u Jovanku, što je bilo vidljivo na mnogim fotografijama gdje se njihov odnos činio idiličnim.

Milovan Đilas također bilježi kako je Zdenkina smrt ostavila Tita vidno utučenim, ali i kako je ubrzo nakon njene smrti pronašao utjehu u Jovanki. Njihov odnos, koji je započeo 1946. godine, postao je temelj njihove zajedničke historije, a Jovanka je postala neizostavan dio Titova života i politike, piše Klik.hr.

Tako je priča o Titu i ženama, ispunjena intrigama, ljubavima i političkim manevrima, ostala duboko ukorijenjena u historiji Jugoslavije. Tito, iako okružen ženama, pronašao je u Jovanki partnericu koja je dijelila njegovu sudbinu i postala neodvojiv dio njegove političke i osobne priče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije