Životinje su nepogrješive u prognoziranju vremena, slušajte ih

Radiosarajevo.ba
Životinje su nepogrješive u prognoziranju vremena, slušajte ih
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Prenoseći se s koljena na koljeno u kombinaciji s lokalnom tradicijom i religijom narodni kalendar se razvijao širom svijeta te je specifičan i različit za svako područje. Međutim svima je zajedničko to što su najpouzdaniji faktori za predikciju vremenskih prilika i pojava bile životinje i biljke, odnosno njihovo ponašanje i aktivnost, piše Agroklub.ba.

To datira još od starogrčkih mudraca i filozofa, pa je ostala poznata izreka mudraca Teofrasta koji je u svome djelu "Znakovi" zabilježio izreku: "Znak je nastupa jake zime ako sezona janjenja ovaca počne rano!".

Oglašavajući se posebnim zviždanjem, i nemirno skakajući sa drveta na drvo vjeverica najavljuje izrazitu oluju praćenu jakim vjetrom.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Ako pčele oblijepe u jesen debelim slojem voska ulaz i izlaz na košnici, ostavljajući samo uzak prolaz, može se očekivati dolazak hladne zime. Oblijepe li pak stablo bagrema, nemojte ići u šumu jer tada prijeti kiša.

Leptiri se dva do tri sata prije grmljavine i kiše skrivaju u skloništa.

Žaba se uvijek uznemiri uoči nevremena i skače kao sumanuta. Ako krekeću kriješteći i neugodnim zvukom, približava se kiša.

Ako vrapci postanu mirni i sjede nakostriješeni i šutljivi, to je predznak skore kiše. Sjede li stidljivo zimi u raznim skloništima, slijedi snijeg, navodi Meteo-in.

Zimsko okupljanje sivih vrana u jato, upozorenje je na skori snijeg. Ako vrana skriva kljun pod krilo, stiže studen. Podižu li se jata vrana visoko te se potom strjelovito spuštaju prema zemlji, kiša će. A ako kriješte i neodlučno kruže oko gnijezda, stiže promjena vremena.

Vrane u Sarajevu - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Vrane u Sarajevu

Kada sova hukta po danu stiže nevrijeme.

Ako se pas valja po snježnom prekrivaču, upozorava na vijavicu ili mećavu. Ako spava sklupćan, naslućuje zahlađenje.

Mačka pred kišu i hladnoću za svoj odmor bira povišena mjesta. Kada se umija i liže šapu, najavljuje lijepo vrijeme. Sjedi li tako da tvori „gljivu“, očekujte mraz. Kada mačka gleda kroz prozor ili grebe zidove i predmete u stanu te pije više vode nego inače, time upozorava na dolazak kiše ili nastup nevremena.

Mačke - undefined

Foto: AA: Mačke

Krave jedu primjetno više nego obično uoči približavanja nevremena ili prije nastupa jakog i dugotrajnog vremenskog pogoršanja. Kada su krave izuzetno mirne i leže očekujte sigurno nevrijeme s grmljavinom, a ukoliko se zadržavaju u skupinama stiže olujno nevrijeme praćeno vjetrom.

Goveda uoči nevremena podižu glavu, njuškaju i jako udišu zrak te oblizuju gubicu.

Zabacuje li vol rep na leđa, zapuhat će silan vjetar.

Kada ovce okrenu repove prema vjetru, to je pouzdan predznak da će vjetar uskoro donijeti kišne oblake. Na kojoj strani leže okrenute leđima, s te će strane zapuhati jak vjetar.

Ukoliko konji frkću češće nego inače, eto nevremena. Ako tresu glavom i zabacuju je nagore, kiša će. Liježu li na zemlju tokom zime, stiže snijeg.

Selo Brezje kod Rogatice - undefined

Foto: AA: Selo Brezje kod Rogatice

Ljudi su oduvijek bili vezani za prirodu njenu floru i faunu i iz nje crpili znanje. Tako su nastale i neke najpoznatije izreke, a ustvari su bila pojašnjenja kakve nas vremenske prilike očekuju, i to vrlo precizno sa minimalnim pogreškama.

„Odlijeću li pčele daleko od pčelinjaka, lijepo vrijeme nas čeka“.

„Mačka se umiva, pas se u prašini valja - kiša nas pozdravlja“.

„Kupaju li se u prašini kokoši - nadaj se skoroj kiši“.

„Kad lasta nisko leti - kiša prijeti“.

„Kad riba iz vode iskače, nebo uskoro plače“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije