Žene prevarene na internetu: Za bijeg od gusara i skidanje crne magije više hiljada eura

0
Radiosarajevo.ba
Žene prevarene na internetu: Za bijeg od gusara i skidanje crne magije više hiljada eura
Foto: Pexels / Hakeri

Nepoznati prevaranti s bogatom maštom vrlo lako uspijevaju u virtualnom svijetu ostvariti svoje naume o lakoj zaradi. Sve su domišljatiji i ne prezaju pred ničim.

Zadnja u nizu nasamarenih koja je pala u tu virtualnu zamku je 74-godišnja penzionerka iz Istre koja se na kraju, vidjevši da je "preveslana", obratila za pomoć policiji.

"Preko društvene mreže me kontaktirao jedan muškarac te smo se dopisivali i uspostavili romantični odnos. Iskazivao mi je ljubav i zadobio moje povjerenje. U jednom me je trenutku odlučio zatražiti pomoć navodeći da se trenutno nalazi na brodu. Rekao mi je da će mi poslati paket sa vrijednim stvarima kako bi izbjegao probleme s gusarima, ali da za taj paket treba biti plaćena carina u Indoneziji i u Sloveniji pa me tražio da uplatim novac za troškove carine", prepričala je vidno utučena 74-godišnja žena policiji dodajući da je to učinila u nekoliko navrata tokom augusta.

Turisti bježe iz apartmana, dim stigao u Split: "Užasno smrdi po paljevini i pada pepeo"

Turisti bježe iz apartmana, dim stigao u Split: "Užasno smrdi po paljevini i pada pepeo"

Na kraju je oštećena za nekoliko desetaka hiljada eura jer je uočila da joj se 'loverboy sa broda' više ne javlja, prenosi Jutarnji.hr

"Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav. Počinitelji tzv. romantičnih prevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njezino povjerenje, traže novac, poklone ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje. 

U Parizu uhapšen osnivač platforme Telegram: Optužen je za razna krivična djela

U Parizu uhapšen osnivač platforme Telegram: Optužen je za razna krivična djela

Osim penzionerke koja je tobožnji paket spašavala od gusara, rovinjska je policija zaprimila prijavu od 44-godišnjakinje koja im je otkrila da je proljetos stupila u kontakt s osobom, čiji identitet ne zna, a koja se bavila magijom i skidanjem uroka.

"Kako bi joj skinula uroke, žena je nepoznatoj osobi od aprila do augusta uplatila više hiljada eura, ali sa vremenom je shvatila kako je prevarena. Policija još jednom skreće pozornost građanima na ovakav oblik prijevare te ih upozorava da budu oprezni, da pripaze kome uplaćuju novac te da ne nasjedaju na priče osoba koje navodno imaju sposobnost izlječivanja, proricanja budućnosti i skidanja uroka", naglašavaju dalje iz istarske policije.

Policija građanima: Pazite kome dajete broj kartice

Policija građanima: Pazite kome dajete broj kartice

Ističu da su ova dva primjera samo neki od načina na koje prevaranti pokušavaju doći do novca građana. U posljednje vrijeme sve manje se bilježe tzv. klasične prevare kod kojih počinitelji dolaze u domove građana, a sve više se bilježe prevare 'na daljinu', odnosno prevare kod kojih počinitelji stupaju u kontakt sa žrtvom putem telefona, društvenih mreža ili mobilnih aplikacija.

Policija stoga još jednom poziva na oprez prilikom komunikacije s nepoznatim osobama, pogotovo kada te osobe traže novac. Također savjetuju građane da o navedenom upozore i starije članove svojih obitelji, s obzirom na to da starije osobe, zbog odmakle životne dobi, češće postaju žrtve različitih prijevara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije