Žena nije prošla intervju za posao zbog bizarne stvari: Ovo je razlog

0
Radiosarajevo.ba
Žena nije prošla intervju za posao zbog bizarne stvari: Ovo je razlog
FOTO: Screenshot / TikTok

Melissa Weaver (30),  iz New Yorka,  otkrila je u nedavnom TikTok videu da se prijavila za mjesto potpredsjednice HR-a u tehnološkoj kompanije, ali kaže da je odbijena nakon što je osoba koja je sa njom vodila razgovor smatrala da "nije uložila dovoljno truda" u svoj izgled.

Videozapis je izazvao bijes njenih pratitelja od kojih su mnogi primijetili da je njeno iskustvo jasan dokaz da je "privilegija lijepih ljudi stvarna", piše Daily Mail.

Neki su joj čak poručili da tuži neimenovanu kompaniju, ali Melissa je u sljedećem videu ispričala da, iako je u SAD-u protuzakonito diskriminirati kao poslodavac na temelju dobi, rase, spola, vjere ili seksualnosti, oni mogu napraviti odluku na temelju izgleda.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

U snimci koja je sada prikupila više od 780.000 pregleda, Melissa je rekla: "Čini li to da žene koje ne nose šminku na razgovorima za posao ili na samim poslovima, djeluju kao da ne ulažu toliko truda ili brige u svoj posao?".

Nadalje je objasnila da je bila još više zaprepaštena odlukom jer joj je rečeno da je njeno iskustvo upravo ono što traže, da ima odgovarajuću razinu iskustva i da su njeni lični ciljevi usklađeni s ciljevima kompanije. Nakon što je otpuštena s posljednjeg posla u decembru, Melissa je bila oduševljena što je dobila ovaj intervju tri mjeseca kasnije, i rekla je da je prošao jako dobro.

@_melissaweaver

Does wearing make up to work make a difference? #work #corporate #career #interview #job #jobsearch #makeup #jobinterview #opinion #advice #women

♬ original sound - Melissa

"Na svako pitanje koje je postavila imala sam izvrstan odgovor. Nekada sam radila u regrutaciji. Znam kako intervjuirati", rekla je.

Međutim, nakon što je bila frustrirana i zbunjena neulaskom u sljedeću fazu, 30-godišnjakinja je zatražila povratne informacije. Budući da je izgled naveden kao razlog njenog odbijanja, procesom eliminacije zaključila je da to znači da je trebala nositi šminku.

"Fenirala sam kosu, imala sam lijepi top, sako neke naušnice, ali sam stavila samo malo sjajila za usne, nisam imala nimalo šminke. Inače ne nosim baš puno šminke", ispričala je. 

Jedan je pitao: "Da li je to legalno?!" Neto drugi je komentarisao: "To iskreno djeluje kao diskriminacija. Ne zapošljavaju vas na temelju vašeg izgleda..." "Treba li biti važno? Ne. Da li je to važno? Nažalost da...", napisala je treća osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije