Žena ima 42 godine i 38 djece: 'S 12 godina pokušali su me otrovati, a onda su me natjerali na brak'

0
Radiosarajevo.ba
Žena ima 42 godine i 38 djece: 'S 12 godina pokušali su me otrovati, a onda su me natjerali na brak'
Foto: Printscreen / Najplodnija žena na svijetu

U selu u Ugandi po imenu Kabimbiri živi žena sa nadimkom Nalongo Muzaala Bana. Pravo ime joj je Mariam Nabatanzi, a Nalongo Muzaala Bana je nadimak koji su joj dali mještani jer je toliko plodna.

Mariam, naime, ima 42 godina i 38 djece. Sve osim posljednjeg rodila je kod kuće. Među svom tom djecom, ima šest pari blizanaca, četiri trojke, tri četvorke. Ima deset djevojčica i 28 dječaka. Najstariji ima 27 godine, dok najmlađi ima četiri godine.

Mariam se udala sa 12 godina, i to neposredno nakon što je umalo izbjegla smrt. Njena maćeha bila je okrutna prema Mariam i njenoj braći i sestrama i jednom prilikom umiješala im je umrvljeno staklo u hranu u namjeri da ih pobije. Od sve djece, samo je Mariam preživjela, dok su ostali ostali umrli.

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Udala se 1993. godine, za čovjeka koji je tada imao 40 godina.

"Nisam ni znala da se udajem. Ljudi su odjednom počeli da dolaze kod nas i donose poklone. Kad su krenuli da izlaze, mislila sam da ih ja ispraćam iz kuće. Zapravo, tada me je tetka predala tom čovjeku", priča Mariam.

Djevojčica se, prirodno, teško snalazila u novoj ulozi supruge.

Čovjek koji ima 12 supruga, 102 djece i 568 unučadi: 'Porasli su mi troškovi života'

Čovjek koji ima 12 supruga, 102 djece i 568 unučadi: 'Porasli su mi troškovi života'

"Moj suprug imao je više žena i mnogo djece iz bivših brakova. Ja sam morala da vodim računa o svoj toj djeci jer im majke nisu bile tu. Bio je nasilan i često me je tukao", prisjeća se.

Mariamin svekar dao im je komad zemlje i tako su podigli svoju kuću i planirali porodicu. Planirali su šestoro djece.

Tako je 1994. godine, kad je imala 13 godina, Mariam rodila blizance. Dvije godine kasnije, rodila je trojke, a nešto poslije godinu dana četvorke. Nije se tome čudila jer je takva situacija bila i kod nje kući.

"Moj otac imao 45 djece sa različitim ženama, i mnogo njih su blizanci, trojke ili četvorke", kaže ona.

I zaista, ginekolog Čarls Kigundu, kaže da Mariam ima genetsku predispoziciju za hiperovulaciju, što znači da može da proizvodi više jajnih ćelija u jednom ciklusu.

Poslije šestog porođaja je Mariam imala 18 djece i željela je da prestane, pa je otišla kod ginekologa. Tamo joj je rečeno da ne može da prestane da rađa jer bi je to ubilo.

"Sve te neoplođene jajne ćelije koje se samo proizvode predstavljaju prijetnju ne samo za reproduktivni sistem, već i za život žene",  tvrdi dr. Ahmed Kikomeko.

"Savjetovali su mi da nastavim da se porađam, jer ću u suprotnom umrijeti. Probala sam da koristim intrauterino sredstvo za kontracepciju, ali od nje mi je stalno bilo muka i povraćala sam. Čak sam zbog nje pala i u komu na mjesec dana", kaže Mariam koja je do 23. godine imala 25 djece.

Opet je pokušala da u bolnici nađe neki način da prestane sa trudnoćama. Opet je čula isto, piše Blic.

"Samo posljednjeg sina rodila sam u bolnici, carskim rezom. Moralo je tako jer sam bila previše slaba od pokušaja da koristim kontracepciju. Zamolila sam doktora da uradi nešto jer ne mogu više da rađam i rekao mi je da mi je "rasijekao matericu iznutra".

Dr. Kigundu kaže da je Mariam vjerovatno na kraju podvrgnuta ligaciji tubula, odnosno blokirani su joj jajovodi.

Inače, Mariam je u 25 godina braka proživjela samo poniženja i mučenja.

"Često je pijan, stalno me tuče. Ne vodi računa o porodici i nemamo ni za najosnovnije. Djeca jedva i da znaju ko im je otac, nikad nije tu. On samo nazove telefonom i izdiktira ime za sljedeće dijete", kaže ova žena, a njen najstariji sin, Čarls Musisi (27), potvrđuje da je odrastao uz majku.

"Mogu da vam potvrdim da moji najmlađi braća i sestre ni ne znaju kako nam otac izgleda. Ja sam ga posljednji put vidio kad sam imao 13 godina, i to samo na jednu noć", kaže mladić.

Mariam kaže da tako živi već dugo. Muž se, kaže, nenajavljeno poslije mjeseci odsustva ušunja u kuću kasno noću i ode rano ujutro.

"Trpim ta poniženja jer mi je tetka rekla da moram da ostanem u braku šta god da se dešava i da samo gledam djecu. Rekla mi je i da ne smijem da imam djecu sa drugim muškarcem ili da se preudam", objašnjava ova žena koja jedva krpi kraj sa krajem. Ona nema ni veliki vrt niti zemlju gdje bi uzgajala voće i povrće ili držala stoku. Zato joj je ishrana djece veliki trošak.

"Sve kupujem iz svog džepa. Svakog dana mi treba 10 kilograma brašna, 4kg šećera i tri sapuna. Bog je ipak dobar i veliki jer zaista se nikad nije desio dan da moja djeca nisu imala makar jedan obrok", kaže ona, a novac zarađuje prodajom ljekovitih trava i mješavina po kojima je poznata. Pored toga, povremeno radi kao frizerka, dekoraterka na slavljima i uređuje mladenke.

"Ne bježim od posla. Ne sažaljevam sebe jer znam da su moja djeca božji dar i da moram da dam sve od sebe da ih izvedem na pravi put", zaključuje ona.

Mariam objašnjava i da se u njenom svijetu žena poštuje prema onome kako se snalazi u vođenju porodice, i da joj čast nalaže da bez obzira na okolnosti njenog braka, izdrži do kraja.

"Nema lakog braka. Žene treba da budu strpljive i da znaju da vrijeme liječi sve. Nikad ne smijete da zaboravite na svoje obaveze i odgovornosti, moje su to da se pobrinem za svoju djecu i to radim sa radošću", zaključuje Mariam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije