Zemlja koja izumire: Japanci se sve više okreću silikonskim "lutkama za seks"

Radiosarajevo.ba
Zemlja koja izumire: Japanci se sve više okreću silikonskim "lutkama za seks"
PrtScr / "Otkako su djevojke stigle u moj dom, više nisam sam."

Nakon što je stopa rađanja u Japanu prošle godine pala ispod jednog miliona, brojni stručnjaci prst su uperili u sve veći rast popularnosti lutaka za seks među samcima.

Ovo je pitanje u fokusu dokumentarca Zamjene (Substitutes), u kojem eksperti upozoravaju da lutke za seks dodatno podstiču nacionalno raspoloženje usamljenosti i otuđenosti, pa su ljudi sve manje zainteresirani u ljudske odnose i, da se izrazimo poput stručnjaka, razmnožavanje. Sve ovo pretvara Japan u naciju koja je na rubu izumiranja.

Godišnje se u ovoj zemlji proda više od dvije hiljade lutaka za seks, a cijena jedne iznosi oko 6.300 KM. Prodavac ovih "seks pomagala" Noburu Tanaka navodi sljedeće:

"Nevjerovatan je osjećaj biti s ovom lutkom. Izgleda kao lutka, ali vam se čini da je živa. Kada vodite ljubav sa ženom, može doći do problema. S lutkom, problema nema."

Stručnjaci kao dokaz navode porast broja prodanih lutaka u područjima gdje je sve manje beba. Kanako Amano, stručnjakinja za demografiju pri NLI Institutu u Tokiju, kaže da ove lutke predstavljaju istinski prijetnju zemlju čija će se populacija smanjiti za trećinu u narednih 30 godina.

"Ovo je nacionalna katastrofa i Japanci su na raskrižju", govori ona. "Mi smo ugrožena vrsta, na rubu izumiranja."

Samoća je glavni pokretač porasta broja prodanih seks lutaka u Japanu.

Izvjesni Moru, koji je nekoliko lutaka kupio nakon smrti žene, objašnjava autorima dokumentarca dok pokazuje na red lutaka na krevetu: "Imao sam prazninu u srcu, a kada sam sreo njih, osjetio sam neopisivu povezanost. Otkako su djevojke stigle u moj dom, više nisam sam."

Moru se redovno sreće s prijateljem Kerorom koji je vlasnik oko dvadeset lutaka. Idu zajedno na putovanja i posjećuju parkove. Lutke stavljaju na klupu pored sebe, a onda se slikaju i daju svojim lutkama ljudske atribute.

No, nisu kupci samo stariji muškarci. Hitsuji je mlada manekenka, izrazito popularna među japanskim tinejdžerima. Ona kaže kako obožava svoju lutku Masiro i nema apsolutno nikakvu želju da bude s muškarcima.

"Masiro nije prijatelj, niti član obitelji, niti ljubavnica. Ona je kreatura koja prihvaća moju ljubav, a to nikad ne mogu dobiti od muškarca", poručuje Hitsuji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije