Zašto to radimo? Potez kod ljubljenja koji niko ne može izbjeći

Radiosarajevo.ba
Zašto to radimo? Potez kod ljubljenja koji niko ne može izbjeći
Pixabay / Ilustracija
Ljubljenje zatvorenih očiju nešto je što svi radimo, a za one vrlo rijetke pojedince koji se ljube otvorenih očiju misli se da nisu dovoljno uživljeni u poljubac.

No, nauka je ponudila drugo objašnjenje. Prije se smatralo da žmirimo dok se ljubimo jer nam je teško gledati kada nam je nešto tako blizu, poput partnerovog lica u ovom slučaju, no istraživanje psihologa s londonskog sveučilišta Royal Holloway University pokazalo je da se u stvari radi o nemogućnosti mozga da radi više stvari odjednom.

Naime, dok se ljubimo mozak ne može istovremeno procesuirati vizualne podatke i osjećaj ljubljenja – pa instinktivno zatvorimo oči kako bismo se fokusirali na osjećaj ljubljenja. 

U istraživanju naučnici su proučavali pojavu u kojoj osjećaj dodira slabi kada imamo neki zahtjevan vizualni zadatak. Zbog toga ne osjetimo da nam mobitel vibrira u džepu dok tražimo prijatelja u gužvi. Također objašnjava zašto zatvorimo oči tokom seksa ili dok plešemo, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije