Zašto su ose tako dosadne krajem ljeta i početkom jeseni?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto su ose tako dosadne krajem ljeta i početkom jeseni?
Foto: Pixabay / Osa

Kraj ljeta i početak jeseni, godišnja su doba kada žuto-crni leteći insekti ne prestaju dosađivati, zujeći oko naše hrane, pića...

Riječ je o osama, koje su, iako napast za ljude, vrlo korisne za ekosistem - smanjuju broj nametnika, ali i oprašuju biljke.

No, zašto su ovako dosadne krajem ljeta?

Odgovor je vrlo jednostavan, naime, razlog je - šećer.

Tokom cijelog ljeta, ose radnice hrane novu generaciju larvi. Kako bi larve dobile neophodne proteine, ose love druge insekte, kao što su lisne uši ili gusjenice (upravo tako štite naše nasade i poljoprivredu).

Radnice hrane larve prožvakanim bubama, a, zauzvrat, larva izbacuje šećernu supstancu koju, pak, jedu radnice. 

Kako se ljeto primiče kraju, larve se pripremaju da postanu ose. Povlače se u svoje kukuljice i više ne trebaju hranu koje donose radnice, ali i prestanu lučiti šećer koji trebaju ose radnice. 

Ose tada počinju tražiti šećer na drugim mjestima - prvo na cvijeću (upravo tako oprašuju biljke), a onda na red dođu i naša hrana i piće. 

Stručnjaci stoga navode - kada vas sljedeći put, krajem ljeta, naljuti osa, sjetite se koliko je vrijedno radila, ali i koliko nam je pomogla, te je, u biti, ostavite na miru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije