Zašto ne biste trebali čitati na plaži

Radiosarajevo.ba
Zašto ne biste trebali čitati na plaži
Brze romanse, misterije i drugi jednostavni romani puni akcije budu obično objavljeni tokom ljeta, kada je to popularan odabir za turiste raspoložene za malo lakog čitanja.

No, možda bi bolje bilo preskakanje takvog čitanja na plaži ovog ljeta u korist nečega što se čini malo više konkretnim, prema nedavnom članku objavljenom u časopisu International Journal of Business Administration.

Istraživači su ispitali studenate u dobi između 23 i 42 šta čitaju najčešće, a zatim su uporedili vještine pisanja studenata sa njihovim čitalačkim navikama. Studenti koji čitaju akademske časopise, književne fikcije i dokumentarnu literaturu skloni su biti više sofisticirani pisci od onih koji su čitaju misterije, fantastiku, fantaziju, ili je sve njihovo čitanje bazirano na online izvorima kao BuzzFeed ili The Huffington Post.

Pisci koji su bili izloženi više kompliciranim sintaksama skloniji su uključiti neke od tih složenosti u svoje pisanje. Autor studije Yellowlees Douglas, profesor na fakultetu Floridi koji proučava kogniciju i pisanje kaže "Trebali bi biti vrlo izbirljivi i vrlo svjesni utjecaja onoga što ste pročitali." Naravno to ne znači da bi trebali produbiti i mijenjati iz korijena vaše čitačke navike. Čitanje, pa čak i lakših stvari, povezano je sa bezbroj zdravstvenih prednosti, uključujući bolji san, smanjenje stresa, a ako vam se svidi fikcija, ona doprinosi raazvijanju osjećaja empatije. Iako je istraživanje bilo malo, dobar je podsjetnik da posegnete za više izazovanim fikcijama ovog ljeta koje se mogu isplatiti na jeseni. Ili, možda je idealno vrijeme za učlanjenje u klub knjiga o kojem ste toliko pričali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije