Zašto muhe trljaju udove jedan od drugi? Odgovor je nevjerovatan

4
Radiosarajevo.ba
Zašto muhe trljaju udove jedan od drugi? Odgovor je nevjerovatan
Foto: Pexels / Ilustracija

Muhe moraju zagorčati svaku toplu sezonu predstavnicima ruralnih ili urbanih područja. U dom ulaze na razne načine, to može podrazumijevati da ulaze kroz otvorene prozore, vrata, pukotine u zidu.

Vrlo često se mogu uhvatiti uz jednu zanimljivu aktivnost - trljanje udova. Zašto muhe trljaju udove, ima li to duboko značenje, ili to čine iz estetskih razloga?

Razlozi za zanimljivo pitanje

Muha skuplja udove kako bi ih očistila od onečišćenja. Mnogi insekti to rade, ali u ovom slučaju postoji još jedno skriveno značenje.

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Krajnji dijelovi muhe završavaju se specijalnim jastučićima koji se povremeno prekrivaju posebnim mastima. Ova značajka omogućuje kukcima da ostanu na glatkoj, klizavoj površini i ravnomjerno sjesti na strop.

Vremenom se sloj masti briše zbog prljavih udova. Čestice prašine i hrane se lijepe za njih. Povremeno trljaju udove kako bi uklonile prljavštinu, da bi nastavile masnu akumulaciju.

Savjet!

Ako se štetočina nekoliko sekundi spusti u heksan, a zatim stavi na staklo, ne može se držati. Kada muha boravi na bilo kojoj udobnoj površini, počinje brisati noge. Takve aktivnosti stimuliraju proizvodnju masti.

Uloga udova

Udovi zahtijevaju od insekata da se kreću po čvrstoj površini, ali njihove funkcije nisu ograničene samo na to. Na pulvili su kratke, ali brojne čete koje su organi dodira i okusa kod muha. Također dodirom mogu analizirati hranu na kojoj stoje što nam govori da se muhe dosta oslanjaju na dodir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije