Zašto je većina aviona uglavnom bijele boje?

1
Radiosarajevo.ba
Zašto je većina aviona uglavnom bijele boje?
Foto: Pexel / Ilustracija / Avion

Svaka avio-kompanija ima poseban dizajn, ali većina aviona je skoro uvijek bijela. To može značiti da kompanije imaju slične šablone i da im avioni izgledaju slično kao jaje jajetu s jedinom razlikom u dijelovima aviona koji su ofarbani nekom drugom bojom.

Međutim, većina aviona je ipak bijele boje. Zbog čega je to tako?

Bijela boja štedi novac

Boja na avionu dodaje ukupnoj težini aviona od 272 do 544 kilograma u zavisnosti od modela aviona. Težina, naravno, povećava potrošnju goriva koju avion sagijoreva što je slično prijevozu čak osam dodatnih putnika. Uklanjanje ove nepotrebne težine čini letove jeftinijim, a manja potrošnja goriva znači i manje zagađenje.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Boja također košta novac, kako za početno farbanje tako i za prefarbanje kada boja počne da blijedi. Bijela boja ne blijedi tako brzo kao druge boje, što znači da se avion mora rjeđe farbati.

Genijalna "prevara" koju su izveli turisti iz Srbije na krstarenju

Genijalna "prevara" koju su izveli turisti iz Srbije na krstarenju

Za farbanje letjelice Boeing 747 potroši se oko 545,53 litara farbe, dok farbanje aviona tipa Boeing 767 iziskuje oko 409,15 litara boje. Preračunato u novac farbanje komercijalnog aviona može koštati od 50.000 do 200.000 dolara.

Naravno, postoji i prednost bijelih aviona kada je riječ o promjeni vlasništva. Mnoge avio-kompanije i iznajmljivači prodaju ili iznajmljuju svoje avione drugim prijevoznicima, a držeći ih bijelim jeftinije je promijeniti dizajn odnosno prilagoditi ga novoj avio-kompaniji.

Bijela boja čini avion hladnijim

Kao što se ljeti nosi svjetlija garderoba kako bi se manje upila toplota, tako i bijeli avioni manje upijaju toplote prilikom leta na velikim visinama. Farbanje aviona u bijelo pomaže da se reflektuje sunčeva svjetlost i smanji količina energije koja je potrebna da bi avion bio udoban. Modernim avionima koji su napravljeni od kompozitnih materijala potrebna je još veća zaštita od sunca jer mogu biti oštećeni UV zračenjem, što je još jedan razlog zašto se koristi bijela boja.

Znate li zašto se uz kafu servira čaša vode?

Znate li zašto se uz kafu servira čaša vode?

Najbolji primjer je Konkord. Iako je davno povučen iz upotrebe ovaj avion je dostizao brzinu od 2 maha. Bio je obojen visoko refletujućom bijelom bojom kako bi izdržao toplotu koju proizvodi tokom nadzvučnog leta. I nos i prednje ivice ovog britansko-francuskog aviona sa delta krilima mogli bi da dostignu temperaturu do 127°C.

Međutim, tokom dvije nedelje 1996. godine Konkord kompanije Air France je bio obojen prilično drugačije, u pretežno plavoj boji, kao dio reklamnog ugovora sa kompanijom Pepsi. Pošto ova boja nije imala reflektivne kvalitete originalne bijele boje letjelica je mogla da krstari brzinom od 2 maha samo 20 minuta. Da je letjela duže avion bi rizikovao da se pregrije.

Bezbjednost i održavanje aviona

Ako ostavimo po strani ekonomičnost i funkcionalnost, bijeli avioni su lakši za održavanje jer je tehničarima mnogo jednostavnije da uoče bilo kakvu štetu. Ovo omogućava da se curenje ulja, pukotine i drugi kvarovi odmah uoče i poprave. Farbanje aviona u bijelo takođe pomaže da se izbjegnu udari ptica omogućavajući im da vide letjelicu i izbegnu sudar.

Koje auto je potrebno pomjeriti da riješite gužvu u saobraćaju?

Koje auto je potrebno pomjeriti da riješite gužvu u saobraćaju?

Bojenje u aviona u tamnije boje učinilo bi da se on stopi sa zemljom i smanjilo bi sposobnost ptice da ga vidi. Isto se može reći i za potragu i spašavanje zato što bijeli trup pomaže spasiocima mnogo lakše da uoče mjesto nesreće.

Šareni izuzeci

Postoje, naravno, izuzeci od pravila. Kompanija Air New Zealand je neke svoje avione ofarbala u crno kao dio marketinškog partnerstva sa Turističkom organizacijom Novog Zelanda vrijednog 13,3 miliona dolara. Nedavno je ušao u historiju isporukom prvog potpuno crnog mlaznog aviona Erbas A321neo sa brendom Star Alliance.

Isto tako niskobudžetni prevoznici često favorizuju šarene palete boja. Takav primjer je easyJet, iako je njegov potpuno narandžasti mlaznjak bio jednokratne namene. U međuvremenu, ne-bijeli dizajni su standard za PLAY, Southwest Airlines, Spirit Airlines, Wizz Air i nekadašnji islandski Wow Air, piše portal Daljine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije