Zašto dijete mokri u krevet?

Radiosarajevo.ba
Zašto dijete mokri u krevet?
Postoji nekoliko teorija o tome zašto djeca mokre u krevet.

Evo jedne od njih: mokrenje u krevet je nasljedno. No, ako postoje i drugi uzroci, možda se može kontrolisati. Budući da nas ima malo tako strpljivih, ideja o čekanju i ne zvuči privlačno.

Stoga evo nekoliko stvari vezano uz hranu i piće, a koje imaju veze sa mokrenjem u krevet.

Čokolada

Zapravo nije nužno čokolada povezana sa mokrenjem u krevet, već kofein u čokolodi. Što radi kofein? Stimulira tijelo uključujući mjehur. Stoga čak i šoljica kakaa ili komad čokoladnog kolača mogu predstavljati problem.

Gazirana pića

Mjehurići! Postoje istraživanja prema kojima gazirana pića mogu čudno djelovati na nezreli mjehur. Zapravo, svaki odrasli koji pije gazirano piće zna iz prve ruke da coca-cola znači skori posjet WC-u. To je efekt koji kofein ima na nas – a ni šećer ne pomaže u cijeloj stvari.

Ljuta hrana

Postoje neki začini koji imaju izvrsna farmaceutska djelovanja. Samo pogledajte kako hren djeluje na vaše dišne puteve. Nema sumnje da neki od začina imaju isti učinak na mjehur. Meksička, azijska i druga ljuta hrana može doprinijeti problemu sa mokrenjem u krevet.

Alergija na određenu hranu

Neke alergije mogu uzrokovati spazam mjehura, što naravno znači da vas čeka nezgoda sa uneređenim krevetom. No ne radi se samo o hrani. Neki su zapravo samo osjetljivi na konzervanse i druge aditive u hrani. No mokrenje u krevet nije jedina posljedica alergije na hranu. Zato nemojte odmah pobacati sve namirnice. Ali ako vaše dijete pati od nekoliko problema istovremeno, razmislite o testiranju na alergije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije