Zaštićeni livanjski divlji konji

Radiosarajevo.ba
Zaštićeni livanjski divlji konji

Foto: Livanjski divlji konji

Nakon godinu dana od pokretanja peticije divlji konji su napokon zaštićeni. Na sjednici Općinskog vijeća Livna, vijećnici su izglasali odluku kojom se divlji konji zaštićuju, a livanjski načelnik Luka Čelan kroz nekoliko sedmica bi trebao sklopiti ugovor sa pojedincima ili udruženjem koje bi preuzelo brigu o divljim konjima. Također, općina Livno će osigurati novčana sredstva u proračunu za njihovu zaštitu.

15. decembra 2008. godine pokrenuta je peticija , koja je za cilj imala da zaštiti divlje konje s Kruga. Peticiju, koju je podržao i Radio Sarajevo, do danas je potpisalo preko 8 hiljada osoba iz cijeloga svijeta. Zahvaljujući istoj o divljim konjima s Kruga pisali su mnoge novine, internet portali te snimili i mnogi dokumentarci i radijske emisije. Zahvaljujući medijima mnogi su saznali o ljepotama i značaju divljih konja.

Odlukom o zaštiti divljih konja nije prestala briga o njima te su im hrana i njega i dalje prijeko potrebni.

Livanjski divlji konji su potomci pitomih konja koji već više od tri desetljeća odolijevaju oštrim zimama, vjetru, kiši, krivolovcima i grabežljivcima, a postali su i turistička atrakcija livanjskog kraja.

Međutim, konji u potrazi za solju, tokom zime silaze na frekventnu saobraćajnicu magistralnog puta Livno - Kupres gdje često stradaju od udara vozila, a tokom proljeća i ljeta u potrazi za hranom spuštaju se do obližnjih sela i uništavaju poljoprivredne usjeve, pa su mještani livanjskih sela Potočani, Dobro i Zagoričani u nekoliko navrata od općinskih vlasti tražili da preuzmu stalnu brigu o konjima. Pored toga, konji su izloženi i stalnoj opasnosti od ljudi koji ih love i zloupotrebljavaju na raznorazne načine
 
Vezano:
Zaštitimo livanjske divlje konje

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije