Za božićno drvce u Parizu kažu da je jedno od najljepših: Od robne kuće do spektakla

0
Radiosarajevo.ba
Za božićno drvce u Parizu kažu da je jedno od najljepših: Od robne kuće do spektakla
Foto: EPA-EFE / Galeries Lafayette u Parizu

Već godinama spektakularno, divovsko božićno drvce preuzme kupolu u pariškoj Galeries Lafayette. Tu je i jednako impresivna praznična dekoracija čije fotografije redovito obiđu cijeli svijet. Dogodilo se to i ove 2021. godine.

Galeries Lafayette robna je kuća u francuskom glavnog gradu u kojoj se nalaze trgovine najpoznatijih svjetskih modnih brendova, a svake godine njene božićne dekoracije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Od 17. novembra, svaki posjetitelj robne kuće imat će priliku uživati i u ovogodišnjoj božićnoj avanturi.

Iz OHR-a poručuju: Preimenovanje ulica u Srebrenici ne gradi povjerenje u društvu

Iz OHR-a poručuju: Preimenovanje ulica u Srebrenici ne gradi povjerenje u društvu

Divovsko božićno drvce ukrašeno je kultnim igračkama koje su temetaski vezane uz '1, 2, 3 Christmas' ("1, 2, 3 Božić"), radosnu priču o ludoj avanturi grupe igračaka u kozmičkom selu Djeda Mraza, a tu je i sam Djed Mraz astronat koji se vrti ispod kupole.

Svakih pola sata gase se svjetla i počinje zvučna i svjetlosna predstava, a igračke oživljavaju.

Za nadrealne animirane izloge na Boulevardu Haussmann zaslužni su stručni timovi galerije i Ateliera Bournillat. U izlozima se pojavljuju i drugi klutni likovi Disneyevih i Marvelovih filmova te Ratova zvijezda koji će oživjeti zajedno s ranije spomenutim igračkama, piše Zadovoljna.hr.

Prava čarolija događa se, dakle, u veličanstvenoj robnoj kući čije je ukrašavanje počelo još dvadesetih godina prošlog stoljeća, a 1976. godine Parižane i njihove goste prvi put je oduševilo divovsko stablo koje visi s krova galerije i zahvaljujući kojem svake godine Pariz postaje još posebniji.

Među onima koji su u prošlosti bili zaduženi za ukrašavanje slavnog stabla je i slava dizajnerica Vivienne Westwood koja je 1997. godine donijela dašak britanskog Božića.

Galeries Lafayette u Parizu - undefined

Foto: EPA-EFE: Galeries Lafayette u Parizu prije nekoliko godina

Prošle godine ukrasio ga je belgijski umjetnik Tom Schamp, a godinu prije tema uređenja bila je božićna košnica. U svakom slučaju, Božić u Galeries Lafayette uvijek dobije neku posebnu dimenziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije