Vrtoglave cijene: Najskuplje torbe na svijetu koštaju kao stan

0
Radiosarajevo.ba
Vrtoglave cijene: Najskuplje torbe na svijetu koštaju kao stan
Foto: Screenshot/Instagram / Hermes Birkin torba

Slavna Hermèsova torba nazvana po glumici Jane Birkin prvi je put predstavljena 1984. godine, a u narednim je godinama postala jedan od najikonskijih i najpoželjnijih modela u historiji mode.

Birkinice su već decenijama statusni simbol koji ne može kupiti bilo ko, a brojni kupci i obožavatelji brenda žude za sve rjeđim i posebnijim modelima.

Uvjerljivo najskuplji su oni izrađeni od egzotičnih koža, ukrašeni dijamantima i jedinstvenog dizajna koji im dodatno podiže cijenu.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Ništa ne odiše tolikim luksuzom kao slavna Birkin torba koja je prvi je put dizajnirana 1984. godine nakon što je Jane tadašnjem izvršnom predsjedniku Louisu Dumasu rekla da joj treba torbica prikladna za mlade majke, a Hermès se brže bolje prihvatio posla i stvorio model koji je postao jedan od najikonskijih i najpoželjnijih u historiji mode.

I gotovo pola stoljeća kasnije, Birkinice su statusni simbol koji ne može kupiti bilo ko, a brojni kupci i obožavatelji brenda žude za sve rjeđim i posebnijim modelima.

Nećete vjerovati šta je sve ova žena stavila u putnu torbu: Dobra organizacija - pola posla

Nećete vjerovati šta je sve ova žena stavila u putnu torbu: Dobra organizacija - pola posla

Torba je ovjekovječena u pop kulturi, između ostaloga i u seriji Seks i grad, te na blockchainu, a slavne se ljepotice poput Kris Jenner i Victorije Beckham smatraju ponosnim kolekcionarkama.

Budući da Hermès svoje najcjenjenije torbice izrađuje u ograničenom broju, jedinstveni primjerci nerijetko dostižu vrtoglave cijene od nekoliko stotina hiljada dolara kad god se nađu na nekoj aukciji.

Birkinice izrađene od egzotične kože iznimno su skupocjene same po sebi, a kada se u priču dodaju dijamanti, cijene im doslovno lete u nebo. Najčešće u preprodaji koštaju više od 200.000 dolara (357.632 KM), a jedna od najskupljih je model Géranium 35, prodan na Christie’s aukciji 2018. godine, izrađena od porozne krokodilske kože, 18-karatnog bijelog zlata i dijamanata.

Hermès je 2015. godine surađivao s japanskim draguljarom Ginzom Tanakom na izradi platinaste Birkinice vrijedne nevjerojatnih 1,9 miliona dolara (3.397.504 KM). Ukrašena je s 2182 dijamanta, a u središnjem se dijelu u obliku kruške nalazi dijamant od 8 karata.

S cijenom od 2 miliona dolara, Sac Bijou Birkin model je predstavljen kao dio Hermèsove kolekcije Haute Bijouterie 2012. godine. Dizajnirao ju je Pierre Hardy, a minijaturna torbica zamišljena da se nosi poput narukvice sadrži više od 2000 dijamanata umetnutih u ružičasto zlato. Prema Sotheby'su, postoje samo tri Sac Bijou Birkin modela na cijelom svijetu, piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije