Vrijedno pojačanje u zagrebačkom ZOO-u

Radiosarajevo.ba
Vrijedno pojačanje u zagrebačkom ZOO-u

Foto: Zg ZOO

Zagrebački zoološki vrt je ponovno dobio pojačanje. Po prvi put u Zagrebu su rođeni mladunci crvenog pande, koje posjetitelji već mogu vidjeti kako uživaju u zalogajima bambusova lišća. Mužjaku Jorritu je u avgustu prošle godine, nakon tri godine samovanja, stigla družica, koja je došla u okviru uzgojnog programa iz zoološkog vrta Thoiry iz Francuske. Činilo se ispočetka da se nije rodila ljubav među njima, no očito je ženkica pala na Jorritov šarm pa su 7. jula stigle dvije bebice.

Crveni panda nije medvjed kao mnogo poznatiji crno-bijeli pandi već spada u porodicu rakuna. Oni su sisavci biljožderi, neznatno veći od domaće mačke, dužine oko 56 centimetara, a nastanjuju Himalaje u Nepalu i južnoj Kini.

Crveni panda spada u kategoriju ugrožene vrste, populacija im se procjenjuje na tek 2500 odraslih jedinki, a broj opada uslijed odvojenih i usamljenih populacija. Njihova reprodukcija u zarobljeništvu je veoma rijetka.

Najaktivniji su u zoru i sumrak, a tokom dana se odmaraju u granama i šupljinama stabala. Uglavnom su dosta tihe i povučene životinje, žive samački i rijetko formiraju grupe ili obitelji. Za hranom tragaju tokom noći, dok piju tako što ližu u vodu umočenu šapu, a hrane se pretežno bambusom.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije