Vlasnici kućnih ljubimaca su boljeg zdravstvenog stanja od ostalih

Fena
Vlasnici kućnih ljubimaca su boljeg zdravstvenog stanja od ostalih
Twitter / Ilustracija
Vlasnici kućnih ljubimaca su boljeg zdravstvenog stanja i sretniji su od ostalih, pokazali su rezultati američkog istraživanja objavljenog u naučnom časopisu JPP (Journal of Personality and Psycology).

Grupa psihologa s univerziteta u Sen Luisu i Majamiju zaključila je da ljubimci imaju veoma važnu socijalnu ulogu, da mogu da omoguće vlasnicima stvaranje većeg samopoštovanja i bolje zdravstveno stanje, prenijeli su francuski mediji.

Fizički aspekt pozitivnog uticaja ljubimaca obuhvata igranje s njima, kao i trčanje ili šetanje, čime se održava određena fizička aktivnost koja može čak i da spriječi pojavu gojaznosti.

Istraživanje je obavljeno u tri faze - tokom prve su učesnici, njih 217, popunjavali upitnike kako bi bili procijenjeni elementi po kojima se razlikuju vlasnici kućnih ljubimaca od onih koji to nisu.

Tokom druge je ispitivano 56 vlasnika pasa za koje je utvrđeno da podstiču samopouzdanje, pripadnost i da daju smisao postojanju.

U trećoj fazi istraživanje je pokazalo da ljubimac pomaže svom vlasniku u trenucima kada se osjeti odbačenim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije