Vladar Dubaija bivšoj ženi mora platiti 733 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
Vladar Dubaija bivšoj ženi mora platiti 733 miliona dolara
Foto: EPA / Parnica konačno dobila svoj epilog

Prvi čovjek Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum (72) mora po odluci suda u Londonu platiti više od 554 miliona funti (733 miliona američkih dolara) za zaključenje parnice o skrbništvu nad svoje dvoje djece.

Većina velikog iznosa pokrit će doživotno osiguranje za princezu Haju bint al Husein, polusestru jordanskog kralja Abdulaha i njihovo dvoje djece, zbog mogućih terorista i 'velikog rizika' koji za njih predstavlja sam šeik.

To uključuje flotu blindiranih vozila koja će se mijenjati svakih nekoliko godina, piše Tportal.

Otkriveno od čega je preminuo u 25. godini: Sahranjen Mirsel Smajić

Otkriveno od čega je preminuo u 25. godini: Sahranjen Mirsel Smajić

Sudija je naložio Muhamedu da jednokratno isplati 251,5 miliona funti u roku od tri mjeseca za održavanje njenih britanskih imanja, kao naknadu za novac za nakit i trkaće konje koje je prodala i za njene buduće troškove osiguranja.

Šeik, potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, treba platiti i tri miliona funti za obrazovanje Džalile (14) i Zajeda (9) te 9,6 miliona funti, koliko duguje za to.

Mora također plaćati 11,2 miliona funti na godinu za uzdržavanje djece i za njihovo osiguranje kada odrastu.

Haja nije tražila naknadu za razvod iako je mogla tražiti milijarde kao bivša supruga jednog od najbogatijih ljudi na svijetu.

Šeikovi advokati su utvrdili su da su njeni zahtjevi pretjerani i da zapravo traži novac za sebe pod krinkom djece.

Optužili su je i da je pronevjerila novac svoje djece jer je platila 6,7 miliona funti ucjenjivačima koji su bili dio njenog osiguranja kako bi sakrili aferu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije