Vjerujete li da pun Mjesec utiče na mentalno zdravlje - evo šta kaže nauka

Radiosarajevo.ba
Vjerujete li da pun Mjesec utiče na mentalno zdravlje - evo šta kaže nauka
Twitter / Ilustracija

Pun Mjesec se okrivljuje za mnoge stvari, a neke od njih su loša sreća i čudno ponašanje, piše National Geographic Srbija.

Neki tvrde da je on razlog za porast kriminalnog djelovanja i što hitna pomoć češće intervenira - istraživanje iz 2004. godine je opovrgnulo ovu tvrdnju.

Zašto se punom Mjesecu pripisuju spomenute i druge pojave?

Odgovor je i u dejstvu Mjeseca na plimu i oseku, pa se ta prirodna pojava simbolično prenosi i na ljude, s obzirom na to da najveći dio ljudskog organizma čini voda.

Čak 80 posto ljudi, te 64 posto medicinskih radnika vjeruje da pun Mjesec utiče na zdravstveno stanje ljudi, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni 1987. godine u Journal Emergenca Medicine.

Da li Mjesec zaista djeluje na ovakav način, ponovo je provjerio tim stručnjaka 2012. godine.

Prije svega, ispitali su vezu između mentalnih poremećaja i faza Mjeseca.

Ispitali su slučajeve 771 pacijenta koji je od marta 2005. do aprila 2008. godine posjetio Hitnu pomoć u Montrealu.

Pacijenti su se žalili na bol u grudima za koju ljekari nisu mogli pronaći medicinske uzroke.

Mnogi su navodili panične napade, napade anksioznosti, poremećaje raspoloženja ili samoubilačke misli.

Poredeći periode izraženih zdravstvenih tegoba sa mjesečevim mijenama nije se uspostavila nikakva uzajamna veza, osim da stokom posljednje, četvrte lunarne faze slučajevi anksioznih poremećaja bili rjeđi za 32 posto.

Ljekarka koja je učestvovala u istraživanju Ženeviv Belevil je, između ostalog, poručila da bio Mjesec pun ili mlad, to se ni u kojem slučaju ne odražava na psihološke tegobe, piše National Geographic Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije