Povratak 'starog' zvuka: Vinil ploče nadmašile prodaju CD-a

1
Radiosarajevo.ba
Povratak 'starog' zvuka: Vinil ploče nadmašile prodaju CD-a
Foto: Pexels / Vilin ploče

Prema novom izvještaju, prodaja vinil ploča nadmašila je prodaju CD-a u SAD-u, prvi put od 1987. godine. Više od 41 milion vinil ploča prodano je u 2022, u iznosu od 1.2 milijarde dolara, dok je prodano samo 33 miliona CD-a u vrijednosti od 483 miliona dolara.

Bila je to 16. uzastopna godina rasta prodaje ploča, oko 71 posto prihoda od fizičkog formata, piše BBC. Prihodi od snimljene glazbe u SAD-u porasli su sedmu godinu zaredom i dosegnuli rekordnih 15.9 milijardi dolara.

Sveukupno, prihod od snimljene muzike u 2022. porastao je za šest posto, prema izvještaju koje je objavilo Udruženje diskografske industrije Amerike (RIAA), uglavnom zahvaljujući streamingu, ali i prodaji fizičkog glazbenog formata.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Izvještaj je pokazao da su prihodi od fizičkih muzičkih formata postojano rasli tokom godina, obilježeno "izvanrednim oživljavanjem" 2021. nakon što su bili utišani zbog pandemije COVID-19 2020. Prihodi od fizičke muzike u cjelini porasli su četiri posto prošle godine, potaknuti vinil pločama koje su zabilježile porast od 17 posto.

U međuvremenu, prihod od CD-a pao je 18 posto. Fizičke kopije muzike nastavile su biti bolje od digitalnih preuzimanja, pokazalo je izvješće, što je zabilježilo još jedan pad prihoda, pad od 20 posto na 495 miliona dolara. To je oštar kontrast u odnosu na vrhunac popularnosti digitalnih preuzimanja koja su nekad bila, jer su činila 43 posto prihoda od snimljene muzike u 2012. Od tada su preuzimanja strmoglavo pala - na samo tri posto prošle godine.

Matchbox Twenty - Wild Dogs (Running in a Slow Dream)

Matchbox Twenty - Wild Dogs (Running in a Slow Dream)

Prihod od streaminga, koji uključuje "plaćene pretplate, usluge podržane oglasima, digitalni i prilagođeni radio, platforme društvenih medija, digitalne aplikacije za fitness i druge", porastao je sedam posto na rekordnih 13.3 milijarde dolara. Ostvario je 84 posto ukupnih prihoda.

Prošlogodišnja prodaja vinil ploča pokazuje da vinil "cementira svoju ulogu sastavnice modernog muzičkog tržišta", rekao je predsjednik i izvršni direktor RIAA-e Mitch Glazier u objavi na Mediumu.

"Ljubitelji muzike očito se ne mogu zasititi visokokvalitetnog zvuka i opipljive povezanosti s umjetnicima koje vinil pruža", rekao je Glazier, "a izdavačke kuće u potpunosti su ispunile tu potražnju stalnim nizom ekskluzivnih izdanja, posebnih reizdanja i prekrasno izrađenih paketa i diskova", piše Index hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije