VIDEO: Dokumentovan prvi napad orka na najveću životinju na Zemlji

0
Radiosarajevo.ba
VIDEO: Dokumentovan prvi napad orka na najveću životinju na Zemlji
PrtScr / Najveći predatorski napad na svijetu

Prvi put, grupa orka – također poznatih kao kitovi ubice – promatrana je kako lovi i ubija plave kitove, najveću životinju na planetu.

Prema izvješću objavljenom u Marine Mammal Science, naučna zajednica dugo je raspravljala mogu li orke loviti masivne plave kitove, piše Business Insider.

No, na ovo pitanje je sada odgovoreno nakon što su naučnici iz Cetrec WA (Cetacean Research) zabilježili tri slučaja napada na plave kitove u blizini obale Zapadne Australije.

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

U izvještaju su opisali kako su orke ulazile u usta plavetnih kitova kako bi pojeli njihov nutritivno bogat jezik, neposredno prije nego što bi uginuli.

"Ovdje donosimo prvu dokumentaciju o orkama koje su ubijale i jele plave kitove: dvije su jedinke ubijene u razmaku od 16 dana 2019, a treća 2021. godine. Znakovito je da je prvi uhvaćeni kit bio zdrava odrasla jedinka", napisali su u svom radu.

Prvi ubijeni kit bio je dugačak gotovo 22 metra, a naučnici su vidjeli kako su mu po tijelu odgriženi veliki komadi kože i tkiva, kao i većina leđne peraje.

Uslijedili su nemilosrdni napadi orki, gdje su se trojica udružila protiv plavog kita i gurnula ga pod površinu mora, dok su mu dvojica napala glavu.

Studija pojašnjava da se 50 orka pridružilo grupi i šest sati se hranili lešinom.

Nekoliko sedmica kasnije dogodio se sljedeći napad, kada su ciljali mladunče plavog kita. Dvadeset i pet orka napalo je životinju dugu 12 metara.

Posljednji napad kojeg je zabilježila ova studija bio je na 14 metara dugog plavog kita, proganjanog 15 nautičkih milja u lovu koji je trajao 90 minuta.

Opet, strategija lova orki bila je guranje i zabijanje kita ispod površine mora, dok su drugi napadali njegovu glavu i jezik. Grupa od 50 jedinki hranila se ostacima ubijene životinje.

Da bi bili uspješni, prethodne studije su smatrale da napade orka moraju izvoditi najveći među njima – mužjaci, koji mogu biti duži od devet metara. Međutim, nova studija je dokumentirala da su ubijanja kitova predvodile ženke orki, ali i da ih želja za hranjenjem svojih potomaka može učiniti agresivnijima.

"Ovo je najveći predatorski događaj na planetu: najveći grabežljivac koji ubija najveći plijen", rekao je za National Geographic koautor studije Robert Pitman, morski ekolog s Instituta za morske sisavce Univerziteta Oregon State, piše Morski.

"Nemamo više dinosaura, pa za mene kao biologa kitova i zoologa, najbolja sljedeća stvar."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije