Veslao kajakom pa naletio na kita zamrznutog u vremenu: 'Srce mi tako brzo kuca'

3
Radiosarajevo.ba
Veslao kajakom pa naletio na kita zamrznutog u vremenu: 'Srce mi tako brzo kuca'
Foto: Printscreen / Kit

Australski TikToker snimio je grbavog kita kako izvodi rijedak 'stoj na glavi' na mirnom horizontu.

Dok vesla u providnom kajaku, Brodie Moss kaže da je rep kita iznenada probio površinu okeana ispred njega. "Srce mi tako brzo kuca", kaže Moss u pozadini svog videa koji se dijeli na TikToku i YouTubeu.

On pokazuje ispred sebe prema nabranom repu ogromnog grbavca (Megaptera novaeangliae), koji ležerno lebdi na horizontu, gotovo potpuno nepomičan, kao da je zamrznut u vremenu. "Mislim da je to kitov rep. Samo je došao gore i podigao rep, i ne ide nigdje. Ne znam ni šta bih rekao", rekao je Moss.

Udes na Otoci: Stvorile se velike gužve

Udes na Otoci: Stvorile se velike gužve

Veslajući unazad kako bi održao razmak, Moss vidi mladunče kita kako pliva oko repa. "Šta to radi?" pita se on. Moss stavlja svoju kameru pod vodu kako bi pokazao mladunče kako nježno naslanja glavu na prsa odraslog kita, najvjerovatnije njegove majke. U pozadini se čuju dva kita kako nježno pjevaju jedan drugom.

Ovo čudno ponašanje 'podizanja repa' nije zapanjujuće samo za Mossa i njegove TikTok fanove. Naučnici se o tome pitaju već decenijama.

Budući da kitov rep nalikuje jedru kada viri iz okeana, takvo se ponašanje ponekad naziva 'jedrenje repom'. To je prizor koji oduzima dah promatračima grbavih kitova, sivih kitova, grenlandskih i desnih kitova, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije