Tajkun platio vjenčanja za 251 siromašnu ženu: Te djevojke su moje nove kćerke

Radiosarajevo.ba
Tajkun platio vjenčanja za 251 siromašnu ženu: Te djevojke su moje nove kćerke
Pixabay / Ilustracija
Indijski tajkun tržišta nekretnina Mahesh Savani iznenadio je javnost odlukom da plati masovno vjenčanje za 251 siromašnu ženu.

On je, naime, odlučio finansirati masovno vjenčanje u gradu Suratu, u zapadnoj državi Gudžaratu za parove hinduiste, ali i one iz muslimanske i kršćanske manjine, prenosi Hina.

Inače, Savani već nekoliko godina plaća i organizira vjenčanja djevojaka koje su izgubile oca i ne mogu platiti trošak vjenčanja.

Od 2012. godine pomogao je 969 djevojaka da se udaju na takvim masovnim vjenčanjima.

"Imam dva sina i nemam kćer, iako sam uvijek želio jednu. Te su mi djevojke poput mojih kćeri, a ja sam im poput poočima i jako me veseli vidjeti ih radosne. Nema ničeg pobožnijeg od Kanyadaana (hinduističkog obreda davanja kćeri u brak). Ove godine jedan od mojih poslovnih prijatelja Batukbhai Movaliya također je pomogao plaćajući vjenčanja", istaknuo je Savani.

Osim plaćanja obreda Savani plaća i darove poput zlatnih i srebrnih uresa te kućanskih aparata i namještaja za svaku mladenku do ukupno 6250 dolara, rekao je njegov pomoćnik. On također plaća troškove nakon obreda, poput porodiljskog dopusta i školovanja djece.

Masovna vjenčanja uobičajeni su način smanjenja troškova za siromašnije parove u Indiji. Takva vjenčanja obično organiziraju filantropi, lokalni čelnici ili organizacije koje rade u zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije