Uštedjela 1.800 KM u šest mjeseci koristeći ovu metodu: 'Tako je jednostavno, čini se kao igra'

3
Radiosarajevo.ba
Uštedjela 1.800 KM u šest mjeseci koristeći ovu metodu: 'Tako je jednostavno, čini se kao igra'
Foto: Pexels / Ilustracija/Štednja

Vix Munro (59) iz engleskog Somerseta, koja radi kao finansijska savjetnica, otkrila je pametni i jednostavni trik pomoću kojeg je u periodu od šest mjeseci uštedjela više od 900 eura (skoro 1.800 KM) za božićni shopping, piše The Sun.

Vix uvijek smišlja različite načine štednje, a posljednjih šest i pol mjeseci provela je isprobavajući trik "posljednje cifre".

"Mnogi ljudi štede jedan euro dnevno (1,96 KM) ili deset eura (19,55 KM) sedmično, ali meni se sviđa metoda "posljednje cifre" jer je malo drugačija i štednju čini zabavnijom. To je jednostavan način za izgradnju navike štednje. Primjenom ovog trika uspjela sam uštedjeti više od 900 eura (skoro 1.800 KM). To je novac koji mogu ostaviti za božićne troškove i da možemo uživati ​​sljedeći mjesec", otkrila je.

Nova provokacija u Dodikovoj režiji: Haškog optuženika SNSD predložio za nagradu Grada Banje Luke

Nova provokacija u Dodikovoj režiji: Haškog optuženika SNSD predložio za nagradu Grada Banje Luke

Štednja putem metode "posljednje znamenke" vrlo je jednostavna. Trebate samo provjeriti stanje vašeg računa na kraju svakog dana, a zatim dodati posljednju cifru na vaš štedni račun ili u vašu teglicu ili kuvertu. Na primjer, ako na računu imate 375 eura (više od 733 KM), tada na račun koji vam služi za štednju stavite 50 centi (0,98) ili pet eura (9,80 KM).

Trošite novac na bespotrebne stvari? Donosimo vam najefikasniji način štednje

Trošite novac na bespotrebne stvari? Donosimo vam najefikasniji način štednje

Kada štedite metodom "posljednje cifre", bit će dana kada ne morate ništa štedjeti jer stanje vašeg računa završava s nulom. "Ali bit će i dana kada ćete morati spremiti 9 eura (17,6 KM) na štedni račun", rekla je Vix koja je tjedno prosječno uštedjela oko 35 eura (više od 68 KM), što je mjesečno iznosilo oko 140 eura (skoro 274 KM).

Vix od maja ove godine štedi metodom "posljednje cifre. "Tokom sedmica i mjeseci novac se počinje nakupljati. Sviđa mi se činjenica da sam završila s više od 900 eura (oko 1.760 KM) ušteđevine prije decembra", rekla je.

Vix je otkrila i kako steći naviku stavljanja novca na stranu. "Postoji mnogo različitih metoda, pa morate pronaći onu koja vam najviše odgovara. Štednja putem trika "posljednje cifre" vrlo je izvodljiva, ali također pomalo podsjeća na igru. Ako štednju možete učiniti zabavnom, tim bolje", rekla je.

Pravilo 50/20/30: Ovo su savjeti za štednju superbogatih ljudi

Pravilo 50/20/30: Ovo su savjeti za štednju superbogatih ljudi

Ključ je, dodaje Vix, redovno odlaganje novca. "Ušteda često čini velike troškove puno pristupačnijim. Ipak, važna je stvar osigurati da svoju ušteđevinu držite odvojeno od svoje svakodnevne potrošnje. Inače postoji rizik da ćete posegnuti za svojom ušteđevinom", istakla je.

Vix tvrdi da je dobar način da se otkloni to iskušenje da se svakom euru da svrha. To znači da svojim kovertama ili teglicama u kojima držite ušteđevinu date određeni naziv kako biste tačno znali za što štedite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije