Upoznajte Atomium - simbol Brisela izgrađen za potrebe EXPO-a 1958.

0
AA
Upoznajte Atomium - simbol Brisela izgrađen za potrebe EXPO-a 1958.
FOTO: AA / Atomium

Atomium skulptura izgrađena za potrebe Svjetske izložbe (EXPO) 1958. u Briselu postala je svojevrstan simbol glavnog grada Belgije.

Ta 102 metra visoka čelično-aluminijska konstrukcija postala je senzacijom izložbe na kojoj je Sovjetski savez predstavio prvi Zemljim umjetni satelit Sputnik, te je predstavljen televizor u boji i najnoviji IBM računar.

Atomium predstavlja devet atoma jednog gvozdenog kristala u razmjeru 1:150 milijardi.

'Kinđe, hvala ti': Mirza Delibašić dobio mural u Tuzli

'Kinđe, hvala ti': Mirza Delibašić dobio mural u Tuzli

Atomium nije samo izvana privlačan već je zanimljiv i njegov unutrašnji izgled i sadržaj. Od devet sfera Atomiuma, tri su tehničke i zatvorene su za posjetioce.

Atomium se koristi i kao izložbeni prostor. U baznoj sferi može se naći stalna izložba posvećena Expo 1958. i izgradnji Atomiuma.

Brzi lift odnosi posjetioca brzinom od pet metara u sekundi u glavnu atrakciju Atomiuma: okrugli, udobni restoran u najvišoj kugli odakle se pruža veličanstven pogled na grad.

Kada je Svjetska izložba 1958. zatvorila svoja vrata, devet srebrnih kugla Atomiuma postale su znamenitost grada Brisela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije