Između straha i nade: Fotograf iz Brisela radi na važnom projektu o ratu u BiH - i vi možete pomoći

0
Radiosarajevo.ba
Između straha i nade: Fotograf iz Brisela radi na važnom projektu o ratu u BiH - i vi možete pomoći
Foto: Printscreen / Fabrice Dekoninck, Između straha i nade

Fotograf Fabrice Dekoninck tri godine radi na svom projektu 'Između straha i nade' / 'Between fears and hope' u Bosni i Hercegovini.

Fotografov projekat čine portreti ljudi koji su preživjeli ratne strahote u našoj zemlji. Istraživao je, u najintimnijim aspektima, sjećanje onih koji su preživjeli opsadu Sarajeva, etničko čišćenje Prijedora i okolice te genocid u Srebrenici.

Kroz fotografiju, Fabrice Dekoninck nas vodi na putovanje uranjanja u sjećanje na rat. Poput antropologa sjećanja, dokumentirao je, na samim mjestima na kojima su se događaji odigrali, sjećanje svjedoka i ozbiljne traume koje se prenose između generacija.

'Pogled na Sarajevo 20 godina nakon rata: Najbolja fotografija Chrisa Leslieja'

'Pogled na Sarajevo 20 godina nakon rata: Najbolja fotografija Chrisa Leslieja'

Ovo djelo prikazuje portret bosanskog društva koje ostaje zarobljeno u vlastitoj prošlosti. Srećom, nada ostaje.

Fotograf se susreo i s članovima civilnog društva, umjetnicima ili aktivistima, koji su odlučili da ne nose teret kolektivnog sjećanja koji im je nametnut i koji još uvijek vjeruju u mogućnost multietničkog ideala u zemlji u kojoj je mir.

Svoj projekat, fotograf iz Brisela priveo je kraju, ali mu fali pomoć do potpunog ostvarenja - nedostaje mu novac za distribuiranje knjige Između straha i nade. Pokrenuo je kampanju za prikupljanje novca na internetu i tako pozvao sve ljude da mu pomognu u realizaciji projekta. Za podršku ovom projektu ostala su još samo četiri dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije