Uočena mrlja u okeanu veća od Teksasa

Radiosarajevo.ba
Uočena mrlja u okeanu veća od Teksasa
Foto: Facebook / Ilustracija

Još jedan problem prouzrokovan klimatskim promjenama pogodio je živi svijet. Sa porastom temperature događa se i velika promjena u okeanima koja prijeti opstanku brojnih vrsta, prenosi B92.

Naime, naučnici su uočili crvenu mrlju u blizini Novog Zelanda, koja je veća od Teksasa. Satelitski snimci južnog dijela Tihog okeana pokazali su da se istočno od Novog Zelanda nalazi veliko područje neuobičajeno toplog okeana, piše CNN.

Temperatura vode je oko pet stepeni Celzijusovih viša od prosjeka za ovo doba godine u tom području, kaže James Renwick, profesor i dekan fakulteta za geografiju sveučilišta Victoria u Wellingtonu.

Vruća tačka na površini Tihog okeana može da se uoči iz svemira.

„Na površini okeana nema tako vrtoglavih varijacija“, kaže Renwick, te dodao da je već i jedan stepen Celzijusovih puno, a da je pet ogromna stvar.

Veoma rijetko se uočava taj fenomen na tako velikoj površini, a naučnici kažu da će zahvaljujući globalnom zagrijavanju postajati češći.

Naučnici ne znaju koliko se u morsku dubinu spušta to toplo područje, ali Renwick procjenjuje da se ne radi o više od dvadesetak metara jer je potrebna ogromna energija da se zagrije tolika vodena masa tokom nekoliko nedjelja.

I prije nekoliko mjeseci naučnici su uočili sličnu toplu vodenu masu uz Aljasku i tada su to pripisali otapanju arktičkog leda.

Takva područja neuobičajenih zatopljavanja površinskih voda okeana u prošlosti su izazivala pomor morskih životinja, propadanje korala i algi na dnu mora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije