Sa svojom vladom i kriptovalutom / Prva plutajuća nacija otisnut će se 2022. godine

26. 05. 2018. u 14:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 97

Iako zvuči nevjerovatno, prva neovisna plutajuća nacija na svijetu otisnut će se u Tihi ocean 2022. godine.

Radit će izvan jurisdikcije vlade i imat će vlastitu kriptovalutu Vayron. Ova će otočna grad-država imati 300 kuća, nekoliko hotela, restorana, ureda i još mnogo sadržaja koji će biti sagrađeni na Tahitiju, piše DailyMail.

Riječ je o pilot programu koji je nastao u partnerstvu s vladom Polinezije, a s 50 miliona dolara financijski ga podupire osnivač PayPala Peter Thiel.

Sve građevine će imati zelene krovove, prekrivene vegetacijom, a u gradnji će se koristiti bambus, drvo, reciklirani metal i plastika. Postoje i oni koji se nadaju da bi stvaranje neovisne nacije koja pluta međunarodnim vodama i djeluje po vlastitim zakonima moglo “oslobodi čovječanstvo od političara”, kažu iz The Seasteading Instituta, čiji je suosnivač, također,  Thiel.

Nathalie Mezza-Garcia, politologinja i istraživačica na projektu plutajućeg otoka, kaže da će stanovnici ovog morskog grada-države biti slobodni od promjenjivih geopolitičkih utjecaja i trgovačkih pitanja, a tvrdi da bi ovakav otok jednog dana mogao smjestiti izbjeglice raseljene zbog klimatskih promjena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA