Umrla najstarija osoba na svijetu, Jamajčanka Violet Mosse Brown

Radiosarajevo.ba
Umrla najstarija osoba na svijetu, Jamajčanka Violet Mosse Brown
Foto: Daily News / Violet Mosse Brown
Umrla je Jamajčanka Violet Mosse Brown koja je imala 117 godina i koja je u aprilu ove godine postala najstarija osoba na svijetu nakon smrti Talijanke Emme Morano.

Za prijatelje Teta V, Violet Mosse Brown rodila se 10. marta 1900. i živjela je cijeli svoj život u istoj kući u Trelawneyju u sjeverozapadnom dijelu Jamajke, a umrla je u petak.

Majka šestero djece je postala najstarija osoba na svijetu u dobi od 117 godina i 38 dana 15. aprila kada je umrla Emma Morano rođena 1899. godine.

Na pitanje šta je njen recept za dug život Teta V je odgovarala da jede ribu i ovčetinu, katkad kravlje nogice, ali ne svinjetinu ni piletinu i ne pije rum te služi Boga i čita Bibliju svaki dan. Mosse Brown je dobila pločicu s porukom kraljice Elizabete II. kada je postala najstarija građanka Commonwealtha, prenosi Hina.

Ona je i posljednja osoba koja je živjela u doba kraljice Viktorije jer je Jamajka 1900. bila dio Britanske Zapadne Indije. U ranoj mladosti je radila na plantaži šećera, a zatim kao služavka "nakon ukinuća ropstva", rekla je njena porodica.

Zatim je uspjela kupiti vlastitu kuću i postala je uspješna poslovna žena prodajući hljeb iz jedine pekarne u okrugu.

Nakon njene smrti titula najstarije osobe na svijetu je preuzela 117-godišnja Nabi Tajima iz Japana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije