Umjetnik završava najveću sliku na svijetu: Otkrio i humani motiv

0
Radiosarajevo.ba
Umjetnik završava najveću sliku na svijetu: Otkrio i humani motiv
Foto: Screenshot / Sacha Jafri

Britanski umjetnik Sacha Jafri već sedam mjeseci u hotelu u Dubaiju radi na slici na platnu velikoj poput dva nogometna igrališta, u želji da bude upisan u Guinessovu knjigu rekorda i pomogne siromašnoj djeci.

Bosonog na šarenom platnu veličine oko 2.000 kvadratnih metara, rastegnutom u poznatom hotelu u Dubaiju, Jafri želi srušiti svjetski rekord za najveću sliku na platnu i zaraditi novac koji bi bio namijenjen obrazovnim i zdravstvenim inicijativama za siromašnu djecu.

Iduće sedmice, nakon što završi rad na golemoj slici, ona će biti razrezana na 60 komada a on se nada dodatnim sredstvima kada dijelovi njegovog "puta čovječanstva" budu stavljeni na aukciju u februaru 2021. godine, piše Hina.

Kupci će "posjedovati dio najveće ikad stvorene slike, a osim toga imat će dio povijesti, dakle dio čovječanstva", rekao je umjetnik.

Jafri radi na svojem umjetničkom djelu od početka pandemije koronavirusa u hotelu u kojem je zapeo nakon zatvaranja.

Pojašnjava da ga je pandemija nagnala da razmisli o načinima spajanja ljudi kako bi se pomoglo djeci, posebno onoj koja žive u najsiromašnijijm dijelovima svijeta.

Djeca ih 140 zemalja neizravno su sudjelovala u stvaranju umjetničkog djela, poslavši mu svoje slike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije