Ukras u centru Beograda neke šokirao: Umjetnik skulpturu poklonio vlastima

2
Radiosarajevo.ba
Ukras u centru Beograda neke šokirao: Umjetnik skulpturu poklonio vlastima
Instagram / Skulptura

Skulptura “Keep light“, u obliku falusa, visoka četiri metra, zasvijetlila je danas ispred zgrade Skupštine u Beogradu, a, prema riječima autora, umjetnika i arhitekte Andreja Josifovskog alias Pijaniste, ona je dio projekta "Zlatni petak“ i ciklusa radova „Zlatno doba“.

Pijanista je do sada već nekoliko puta skrenuo pažnju javnosti na svoje radove ogromnih formata.

Ova skulptura je sačinjena od armature i 1.500 zlatnih lampica i opomena je ovdašnjem društvu na sve probleme koji nas okružuju. 

"Sve ovo urađeno je u duhu velikih akcija postavljanja kojekakvih spomenika, fontana, sječe drveća, uništavanja arhitekture, zagađivanja rijeka… Spisak je dugačak, a ono što je zanimljivo je da je ovo i kandidatura za jedinog pravog gradonačelnika ovog grada", pojasnio je Pijanista.

Zlatne lampice ugrađene u skulpturu, prema njegovim riječima, simbolišu raskoš i glamur rasvjete na koju se baca novac dok se djeca liječe SMS porukama i zato će upravo ovaj njegov rad biti prodat na aukciji, a novac će biti uplaćen u humanitarne svrhe.

Zbog svog oblika, neki Beograđani danas su bili začuđeni ovim umjetničkim djelom.

"Ovo je moj poklon vlastima", kazao je Josifovski.

Na pitanje novinarke je li to prst ili falus, odgovorio je:

"Pa prst. Sva ljepota je u oku promatrača. Svako ima pravo vidjeti ono što želi", poručio je Pijanista. 

Komentari su na društvenim mrežama uglavnom pozitivni, a ljudi ističu da je ponovno pogodio u srž svega. Neki su ipak šokirani izborom oblika ukrasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije