Belgija / Ugrožena životinjska vrsta: Na svijet došlo mladunče bijelog nosoroga

02. 12. 2019. u 18:06:00 Fena

Shares: 34

Mladunče bijelog nosoroga došlo je na svijet u belgijskome zoološkom parku Pairi Daiza, izvijestili su u ponedjeljak njegovi zaposlenici koji sudjeluju u programu očuvanja ove ugrožene životinjske vrste.

Prekrasan mali mužjak na svijet je došao u ponedjeljak, 25. studenoga rano ujutro", stoji u priopćenju Pairi Daiza.

"Majka mladunčeta Madiba i mladunče su dobro". Iz zooa su objavili da još jedna ženka u parku, Elie, skotna, a dolazak novog mladunca na svijet očekuje "krajem ove godine". U oba slučaja se radi o prirodnom začeću.

U priopćenju zoološkog vrta stoji da je južni bijeli nosorog izbjegao potpuno izumiranje u 20. stoljeću te se dodaje da broj primjeraka u divljini danas iznosi samo oko 20.000.

Drugoj podvrsti, onoj sjevernoga bijelog nosoroga uskoro prijeti izumiranje. Na čitavom planetu postoje još samo dvije ženke. Posljednji mužjak, Sudan, uginuo je prošle godine.

Zbog krivolova i gubitka staništa broj bijelih nosoroga strelovito opada, a uz navedeno je otegotna okolnost spor 'sistem' razmnožavanja. Naime, ženke spolno sazrijevaju sa 7 ili 8 godina starosti te svake dvije do tri godine okote jedno mladunče nakon čak 16 mjeseci gestacije, prenosi Hina.

Kod nekih je vrsta nosoroga uspješno provedena umjetna oplodnja, no u zadnjih je petnaestak godina usljed kompleksnog načina razmnožavanja okoćeno manje od 10 jedinki.

NEMA KOMENTARA