Sada su izumrli u Maleziji: Uginula posljednja ženka sumatranskog nosoroga

Radiosarajevo.ba
Sada su izumrli u Maleziji: Uginula posljednja ženka sumatranskog nosoroga
Foto: Printscreen / Sumatranski nosorog

Nakon što je jučer uginula posljednja ženka sumatranskog nosoroga na Borneu, može se utvrditi kako je ova vrsta u potpunosti izumrla u Maleziji, javlja BBC.

Ženka stara 25 godina umrla je jučer u 17:35 sati

Dvadesetpetogodišnja ženka imena Iman uginula je jučer u 17:35 sati po tamošnjem vremenu nakon što je bolovala od raka. Posljednji mužjak sumatranskog nosoroga imena Tam preminuo je u maju ove godine.

Uginuo posljednji mužjak sumatranskog nosoroga u Maleziji

Posljednji maležanski mužjak sumatranskog nosoroga uginuo je, saopćili su zvaničnici, što je udarac za napore da se sačuva kritično ugrožena vrsta u toj zemlji. Nosorog, nazvan Tam, imao je oko 30 godina i živio je u rezervatu za divlje životinje u državi Sabah na ostrvu Borneo, od kada je uhvaćen 2008.

“Umrla je prirodnom smrću, a kao uzrok se smatra šok”, rekla je Sabah State, ministrica turizma, kulture i okoliša te dodala kako je ovoj ženki nosoroga pružana najbolja njega i pažnja nakon što je uhvaćena u ožujku 2014. godine.

Procjenjuje se da je na svijetu ostalo manje od 100 sumatranskih nosoroga

Inače, u prošlosti su sumatranski nosorozi živjeli u cijeloj Aziji. No, sada su gotovo pa nestali te se vjeruje da ih je na svijetu ostalo manje od 100, a neke pesimističnije procjene navode broj od 30, tako da je ova vrsta sada kritično ugrožena. Žive na otocima Sumatre i Indonezije.

Glavni razlozi izumiranja sumatranskog nosoroga su krivolov i gubitak prirodnog staništa. Na svijetu sada postoji pet vrsta nosoroga, od kojih su dvije u Africi te tri u Aziji, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije