Uginuo najstariji stanovnik berlinskog zoološkog vrta, doživio je 75 godina

0
Radiosarajevo.ba
Uginuo najstariji stanovnik berlinskog zoološkog vrta, doživio je 75 godina
Foto: Berlin Zoo / Flamingo Ingo

Uginuo je flamingo Ingo, za kojega se vjeruje da je bio najstariji stanovnik berlinskoga Zoološkog vrta, objavila je ta institucija.

"Flamingo Ingo je uginuo. Doživio je 75 godina. Ružičasti flamingo živio je u Berlinu od 1955. - prava legenda!", objavio je u srijedu navečer Zoološki vrt na društvenim mrežama.

Mnoge je korisnike Facebooka ražalostila ta vijest pa su ispod objave zoološkog vrta objavili mnoštvo uplakanih smajlića.

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Natpis na prstenu oko Ingove noge, otkriven prije nekoliko godina, pokazuje da je ptica na svijet došla u Kairu 23. juna 1948. To bi značilo da je Ingo bio stariji i od gorile Fatoua iz istoga zoološkog vrta, koji se okotio 1957. Nije u potpunosti sigurno znači li spomenuti datum ujedno i dan kada se Ingo izlegao s obzirom na to da ostali dokumenti koji bi to mogli potvrditi nisu sačuvani.

Flamingosi u divljini u prosjeku dožive oko 30 godina. Po podacima Berlinskoga zoološkog vrta, njegovo je osoblje bilo prvo u Njemačkoj koje je uzgajalo čileanske i ružičaste flamingose još od ranih šezdesetih prošlog stoljeća. Zoo je objavio kako je Ingo vjerovatno imao i potomke, no nisu sačuvani podaci koji bi to potvrdili.

Wir trauern um Berlins ältesten Zoo-Bewohner. 🖤 Ingo der Flamingo ist mit imposanten 75 Jahren altersbedingt von uns...

Posted by Zoo Berlin on Wednesday, February 7, 2024

Čuvar zoološkog vrta Thomas Lenzner jednom je objasnio da je to djelomično zbog izostanka prirodnih grabežljivaca u zoološkom vrtu, kao i zbog visokokvalitetne veterinarske skrbi i optimizirane hrane koja je sadržavala i određena bojila (karotenoide), zahvaljujući kojima je Ingo imao nježno ružičastu boju perja.

Lenzner je kazao da je Ingo zbog poodmakle životne dobi ponekad trebao malo odmora od svojih sustanara i da je malo šepao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije