Udala se princeza zemlje čiji su stanovnici jedna od najsretnijih nacija na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Udala se princeza zemlje čiji su stanovnici jedna od najsretnijih nacija na svijetu
Instagram / Vjenčanje u Butanu

Princeza male himalajske kraljevine Butan, 27-godišnja Euphelma Choden Wangchuck, udala se za godinu starijeg Dasha Thinlaya Norbua, prenosi Jutarnji list. 

Mlada je polusestra aktuelnog kralja Jigmea Namgyela Wangchucka, dok je njen suprug mlađi brat trenutne kraljice Jetsun Peme. 

Princeza Euphelma Choden Wangchuck studirala je sociologiju u Sjedinjenim Američkim Državama. Također je predsjednica butanskog Paraolimpijskog odbora. Njen suprug studirao je u Indiji, obučen je za pilota i radi za butansku aviokompaniju Drukair. 

Dinastija Wangchuck vlada Butanom više od 100 godina i vrlo je cijenjena u ovoj zemlji koja se nalazi između Indije i Kine. 

Princezin otac 2008. godine abdicirao je i tako popločio put demokratiji. Otad je zemlja ustavna monarhija. 

Zemlja je uvelike netaknuta izvanjskim utjecajima te štiti svoju kulturu i prirodu izbjegavajući masovni turizam. 

Stanovnici Butana, njih 730.000, smatraju se jednom od najsretnijih nacija na svijetu. 

Kralj je desetljećima ranije proglasio da je kvalitetan život važniji od ekonomskog rasta te da se mjeri bruto nacionalnim indikatorom sreće. 

Zemlja je također uvelike pošteđena pandemije koronavirusa. Registrirano je 346 zaraženih, a niko nije umro, prema podacima američkog univerziteta Johns Hopkins.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije